Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
5. veebruar 2016, 14:05

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Nahatoidu parimad - mida tasub süüa?

Nahk uueneb heas rütmis, kui hoolitsed neerude, maksa ja seedetegevuse puhtuse eest.

Loo järgmistest toiduainetest oma menüü põhituumik:

> puhas allikavesi mõistlikus koguses,

> taimeteed, mis muudavad naha elastseks,

> roheline tee, milles sisalduvad vananemisvastased katehhiinid kaotavad väsinud ja halli jume,

> oad kui taimne proteiiniallikas,

> sidrun kui oluline C-vitamiini allikas,

> suure kiudainesisaldusega täisteratooted ja juurviljad,

> kuumutatud tomatid on teada­olevalt parimad vabade radikaalide püüdjad, sisaldades tähtsaid karotenoide lükopeeni ja luteiini ning rohkelt C- ja E-vitamiini,

> punane vein,

> porgand lükopeeni ja A-vitamiini allikana,

> õlid, eriti orgaanilised ja külmpressitud oliivi-, kanepi- ja linaseemneõli, hoiavad meie loomulikud hormoonid tasakaalus ja vähendavad põletikku,

> tumedad marjad, sh mustad sõstrad, acerolakirsid ja maasikad, punane paprika, kiivi, fenkol ja kõik sibulate suguvõsa liikmed on C-vitamiini põhiallikad,

> brokoli, spinat, lehtkapsas, rukola, kõrvitsaseemned, ürt-allikkerss, Brüsseli kapsas, kuum tšilli ja harilik aaloe, kurkum, petersell, basiilik, tüümian, salvei, rosmariin, majoraan, pune, karulauk, võilill ja köömen – mineraalainerikkad maitseained ja taimed,

> avokaado, kookosrasv ja rasvased kalad, milles sisalduvad oomega-3-rasvhapped teevad põletikele tuule alla.