Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
18. jaanuar 2016, 09:22

Maiasmokkadest naisi ähvardab rinnavähk (3)

Liigne suhkrusöömine teeb tervisele palju kahju, see võib kahjustada kõike hammastest kuni vööümbermõõduni. Nüüd leidsid teadlased, et maiasmokkadest naised on ohustatud ka rinnavähist.

Texase ülikooli MD Andersoni vähikeskuse palliatiivse, rehabiliteeriva ja integratiivse meditsiini erakorraline professor Peiying Yang ja tema meeskond leidsid, et hiirtel, kelle vere sahharoosisisaldus on võrreldav läänemaailma toidukultuuri puhul täheldatavaga (st see on suur), esines suurem rinnavähi kasvu ja metastaaside risk võrreldes hiirtega, kes olid suhkruvabal tärklisedieedil, vahendab meditsiiniportaal Med24.

Yang ja tema meeskond suutsid määrata, et glükoosi asemel oli suurenenud riski taga „spetsiifiline fruktoos", mida leidub tavalises suhkrus ja suure fruktoosisisaldusega maisisiirupis.

Varem ei ole ükski teine uuring vaadelnud suhkrutarbimise otsest mõju rinnavähi arengule loommudelites või vähemalt selles osalevaid mehhanisme. Kõnealune uuring näitab lisaks, et kopsumetastaaside arv on suurem hiirtel, kelle toit on rikastatud sahharoosi või fruktoosiga.