Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
18. jaanuar 2016, 12:47

Täna on aasta masendavaim päev. Kuidas see meelt heitmata üle elada? (34)

Täna on jaanuari kolmas esmaspäev, mis psühholoog Cliff Arnalli matemaatilise mudeli järgi on aasta masendavaim päev.  Mida teha, et see meelt heitmata üle elada?

Women´s Health ja Huffpost annavad selleks head nõu. Seejuures tasub pidada, et need nipid aitavad tuju parandada aastaringselt.

1. Lõpeta tormamine. Inimestel on kombeks kõikjale kiirustada, kiirustamisest ollakse lausa sõltuvuses. Proovi veeta üks päev kiirustamata. Naudi seda rahulikus tempos ja sa näed, kuidas õpid ümbrust rohkem nägema ning hetke nautima.

2. Lõpeta kokkulepitud kohtumistele hilinemine. Kokkulepitud kohtumistele kipume me sageli hilinema, sest oma niigi pingelise töögraafiku juures ei oska me ennustada liiklusummikuid, õnnetusi ja muid ettenägematuid asjaolusid. Asu aga vahelduseks varem teele ja jõua varem kohale – nii on kogu su teekond nauditavam, sest sa ei veeda kogu teekonda pidevalt hilinemise pärast muretsedes.

3. Ära vaata hilisõhtul telekat. Hilisõhtused uudised on täis kõike seda, mis ajavad su meeled ärevile. Ja üleüldse võiksid teleka tund enne magamaminekut välja lülitada ning selle asemel hoopis midagi inspireerivat lugeda või mediteerida ja mõelda kõige selle peale, mis su elus on ilusat ja millele saad tänulik olla. Pärast seda magad sa lihtsalt oluliselt paremini.

4. Pea päevikut. Pea nii-öelda tänupäevikut: igal õhtul enne magama­minekut võta päevik ja pane sinna kirja kolm kuni viis asja, mille eest sel päeval tänulik oled: olgu see siis ema lustakas telefonikõne või lemmiksarja suurepärane osa. Ära pinguta üle, asjad võivad olla tõesti lihtsad ja argised, peaasi, et sa neid leida suudad. See aitab sul pikas perspektiivis tõhusalt enesetunnet parandada.

5. Sunni end asju paremas valguses nägema. Iga kord, kui tahad sõnastada mõne negatiivse mõtte, püüa see vähe paremas valguses ümber sõnastada. Kui tahad öelda, et sul ei õnnestu ükski asi, võta hetk mõtlemiseks. Päris kindlasti mõni asi siiski õnnestub, seega oleks ehk õigem öelda, et mõni asi ei õnnestu. Sundides end teadlikult maailma positiivsemas valguses nägema, muutub ka minapilt positiivsemaks. Seega, et mitte masendusse langeda, püüa iga oma negatiivne mõte vähe positiivsemasse või vähemalt neutraalsemasse võtmesse ümber sõnastada.

6. Rõõmusta teisi. Küllap oled märganud, et teisele inimesele head tehes või kellessegi sõbralikult suhtudes paraneb ka enda enesetunne. Seega püüa teiste suhtes positiivsem olla ja märkad, et ka sinu tuju paraneb.

7. Puista südant. Endassesulgumine ja teiste tõrjumine vaid suurendab tusatuju. Puista südant, räägi, mis sind vaevab – see tõesti aitab!

8. Võrdle vähem. Ära võrdle ennast teiste inimestega – see on tee hukatusse. Enamasti idealiseerid sellistes võrdlustes teisi ja tunned end nende kõrval täieliku käpardina. Kui tahad kangesti mingeid võrdlusi teha, tee seda iseendaga täna ja aasta tagasi.

9. Löö end üles. isegi siis, kui sul pole selleks vähimatki põhjust. Saun või dušš, maniküür, puhtad riided, hoolitsetud välimus – need parandavad iseenesest tuju.

10. Mine õue. Talvekülm ja tuul võib tekitada soovi õue mitte minna, kuid valguse, eriti päikesevalguse käes viibimine on äärmiselt oluline. Seda eriti hommikul paar tundi pärast ärkamist, sest naturaalne valgus aitab keha bioloogilist kella reguleerida ning und ja meeleolu parandada. Seega – õue! Ja sul ei hakka külm, kui pead meeles vanasõna, et ei ole olemas külma ilma, on vaid valed riided. Kõige parem oleks, kui sa õues ka jalutad või sõidad rattaga, sest liikumine vähendab stressi ja ärevust.

11. Tantsi. Tantsides vabastad endas seisva energia ning parem enesetunne on pärast garanteeritud. Ei, seda ei ole sugugi imelik ka üksi omas kodus teha.

12. Tee trenni. Sport vallandab ajus õnnehormoone.

13. Helista sõpradele. Kui oled meele ära heitnud, paneb see su kapselduma, kuigi lähedastega suhtlemine on meie heaolu võtmeks. Seega – helista oma sõpradele, sest teadlaste kinnitusel on suurema sotsiaalse toetusega inimestel vähem masendust ja depressiooni, nad on haigustele vastupidavamad ning elavad kauem kui väikese sõpruskonnaga isikud. Ka teevad sõbrad sind õnnelikuks, õnn parandab aga omakorda tervist.