Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
19. jaanuar 2016, 13:05

Onkoloogid: Eesti paistab kogu maailmas silma vähistrateegia puudumisega (3)

Kui Eesti Riiklik Vähistrateegia on 2015. aastal lõppenud, on Eesti jõudnud olukorda, kus Eesti näitajad on kasvajaliste haiguste osas kehvemad Euroopas, kuid siin puudub kõikehõlmav programmiline tervishoiupoliitiline käsitlus pahaloomuliste kasvajate valdkonnas.

Eesti Onkoloogide Seltsi juhatus tõdeb sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normetile adresseeritud kirjas, et ei pea praegu vajalikuks teha ettepanekuid rahvastiku tervise arengukava rakendusplaani, kus onkoloogia valdkonnast leiab käsitlemist vaid vähiennetus ning varajane avastamine. Samas rõhutatakse riikliku vähistrateegia tähtsust ning tuuakse välja, et Eesti paistab selle puudumisega kogu maailmas silma.

"Käesoleval hetkel, kui Eesti Riiklik Vähistrateegia on 2015. aastal lõppenud, puudub kõikehõlmav programmiline tervishoiupoliitiline käsitlus pahaloomuliste kasvajate valdkonnas," vahendab meditsiiniportaal Med24 kirja.

Samuti on välja toodud, et Eesti näitajad (vähihaigete elulemus ja suremus) on kasvajaliste haiguste osas viimase OECD, EUROCARE analüüside alusel ühed kehvemad Euroopas.

Kirjas on välja toodud mitmeid kitsaskohti ning heidetakse ette registrite puudumist ning tervise infosüsteemi puudulikkust, mis pärsivad vajalike analüüside tegemist. .

„Tervikliku analüüsi puudumine onkoloogias tähendab teadmatust, miks Eesti vähiravi tulemusindikaatorid on Euroopa ühed kehvemad ning kuhu suunata üha paisuvate tervishoiukulude valguses nappi rahalist ressurssi."

Riiklikus vähistrateegias oleks onkoloogide seltsi sõnul (The European Partnership for Action Against Cancer (EPAAC) koostatud juhendi European Guide for Quality National Cancer Control Programmes alusel) vajalik terviklikult käsitleda järgmisi valdkondi:

1. Vähi ennetus erinevates valdkondades ja tasanditel

2. Vähi skriining ja varane avastamine

3. Kasvajaliste haiguste diagnostika ja ravi

4. Psühhosotsiaalne toetus

5. Vähihaigete ravijärgne jälgimine ja taastusravi

6. Palliatiivne ravi ja hospiits

7. Toetussüsteem tervishoiusüsteemis alates vähialase informatsiooni kompleksest kogumisest, selle töötlemisest, analüüsist, rahastuse ja vastutusalade planeerimisest.