Kui oled söögi-joogiga liiale läinud ja enesetunne on raskevõitu, keskendu olemise parandamiseks vedelike tarbimisele.Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
19. jaanuar 2016, 13:50

Apteeker annab nõu: kuidas pidutsemisest taastuda? (4)

Kõikvõimalikud pidustused on küll toredad, kuid enesetunne ei pruugi pärast pralletamist ning söömapühasid olla sugugi nii tore ehk energiat napib ning olemine on kuidagi raske. Apotheka apteeker Kerli Valge annab kolm soovitust, kuidas pidutsemisest taastuda.

1. Keskendu vedelikele

Üleliigse suhkru, alkoholi ja soola tarbimine viivad kehast vedelikku välja. Seetõttu on oluline pärast pidutsemist suurendada vedelike tarbimist. See aitab viia kehast mürke välja, kiirendab ainevahetust ja tõstab energiataset.

Joo hommikul värskelt pressitud sidrunimahla või lisa soojale veele lusikatäis õunaäädikat, mis kiirendab ainevahetust ja soodustab vee ja jääkainete väljutamist. See annab ka enesetundele värske energialaengu ja aitab sul päevale vastu minna. Tundliku maoga inimesed peavad õunaäädika tarvitamisel aga ettevaatlikud olema.

Hästi kiirendab ainevahetust ka ingver. Lisaks võiks võtta artišoki ekstrakti sisaldavat toidulisandit, mis aitab organismil lagundada toidurasvasid, kiirendab seedimist ja aitab ennetada erinevaid seedeprobleeme.

2. Puhasta organismi

Rasvaste pühadetoitude nautimise tagajärjel tekib suur veresuhkru taseme langus, mis põhjustab energiapuudust, närvilisust ja veelgi suuremat isu samasuguse suhkrurikka toidu järele. Seetõttu tuleks esmalt organismi puhastada ja mürke väljutada. Hea oleks alustada puhastava detoks-kuuriga. Apteekides on mitmeid toidulisandeid, mis toetavad organismi puhastusvõimet ja ergutavad seedimist. Lisaks vähendavad need ka rasvade ladestumist maksa. Apteekriga konsulteerides leiab igaüks endale sobivaima.

3. Tarbi kiudaineid

Soolte tööd soodustavad ka kiudained, mis aitavad muuhulgas väljutada ka ainevahetuse jääke ning kolesteroolitaset kontrolli all. Viimased uuringud on leidnud, et suurem kiudainete tarbimine aitab märgatavalt tõsta keha võimet põletada keharasva ja vähendada keha rasvaprotsenti. Heaks kiudainete allikaks on lisaks täisteraleivale ka avokaado, pirnid, kliid, täisterapasta ja linaseemned.

Kes aga eelpool nimetatud toiduaineid tarbida ei armasta, võib otsida abi apteegiriiulilt, kust leiab koos apteekriga otsides kindlasti sobiva toidulisandi.