Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
19. jaanuar 2016, 11:50

26 doonori verest leiti mullu erinevaid nakkuseid

Verekäitlejatelt saabus Ravimiametile 73 ohujuhtumi teatist, ilmneb Ravimiameti 2015. aastal teostatud järelevalvetegevuste aruandest. 26 ohujuhtumit käsitlesid korduvdoonorite positiivset või määramatut vereanalüüsi tulemust nakkustekitaja markerite suhtes.

Neist 29 juhul teavitati raskest kõrvaltoimest või selle kahtlusest, mis olid seotud immunoloogilise ja mitteimmunoloogilise hemolüüsi, vereülekandest tingitud akuutse kopsude kahjustuse või anafülaktilise ja anafülaktoidse reaktsiooniga. Ükski immunoloogilise hemolüüsi juhtum polnud tingitud ABO veregruppide kokkusobimatusest ning surmaga lõppenud juhtumeid polnud. Juhtumite täpsemate asjaolude välja selgitamiseks oli vajadusel kaasatud immunohematoloogia referentlabor, kes tuvastas ka tekkinud antikehad ning andis soovitusi edasisteks verekomponentide sobitamisteks.

Kahel juhul käsitleti ohujuhtumitena võimalust, et patsient on nakatunud vere ülekandmisel. Neist kumbki juhtum ei leidnud aga kinnitust. Ühel juhul kahtlustati muude võimaluste seas, et patsiendil tekkinud sepsise võis põhjustada vereülekanne, mille aga läbiviidud uurimine välistas.

11 juhul teavitati trombotsüütide kontsentraadi mikrobioloogiliste uuringute positiivsest tulemusest. Enamikel juhtudel põhjustas positiivse vastuse verekomponenti sattunud bakter Propionibacterium acnes ning saastumine toimus tõenäoliselt veeni punkteerimisel. Verekomponentide mikrobioloogiliste uuringute tulemused olid väljastamise hetkel negatiivsed ja patsientidel need juhtumid probleeme ei põhjustanud.

26 ohujuhtumit käsitlesid korduvdoonorite positiivset või määramatut vereanalüüsi tulemust nakkustekitaja markerite suhtes (HIV, süüfilise tekitaja Treponema pallidum, B- või C-hepatiidi viirus). Nakkustekitajate suhtes positiivseks või määramatuks osutunud annetused hävitati ja neid ülekandeks ei kasutatud. Määramatu tulemuse korral teostatakse ka täpsustavad analüüsid. Lisaks kontrolliti vajadusel üle ka nende doonorite viimase viie aasta vereloovutused. Täiendavad uuringud viidi läbi ühe korduvdoonori osas, kes teavitas verekeskust B-hepatiidi kahtlusest.

Ravimiametit teavitati ka verekeskuse eksimusest raske kõrvaltoime alase info vastuvõtmisel, vale verekomponendi väljastamisest ning probleemidest allhanke korras uuringuid tegevas laboris.