Tänuüritusele Tallinna Raeapteeki tulid Liia ja Vladimir Remmel pere noorimatega - Sergo, Mirelli ja Rebekaga.Foto: Silja Paavle
Lapsed
22. jaanuar 2016, 13:32

Viielapselise pere ema: "Maaõhk teeb laste tervised tugevamaks." (18)

"Küsisin kord perearstilt, et kas tõesti on meil nii nõrgad tervised, et oleme sageli haiged," meenutab Liia Remmel. Perearst lohutas teda, et kuna peres on liikmeid nii palju, ongi tal tekkinud tunne, nagu kogu aeg oleks keegi haige ja vaja arsti juures käia. 

Sest suures peres on nagu igas teiseski lastega peres – kui viiruste hooaeg algab, saab keegi endale pisilased külge ning annab need siis pereliikmetele edasi. "Viiruseid ei põeta meil kunagi korraga, ikka ükshaaval," märgib Liia Remmel, et haiguseperioodid võivad nii teinekord üsna pikaks venida.

Koos abikaasa Vladimiriga on neil viis last. Kolm noorimat – neljane Rebeka, seitsmene Sergo ning kümnene Mirell elavad vanemate hoole all, suuremad Artur (19) ja Saskia (24) - tütar Vladimiri esimesest kooselust -  on juba suurema osa ajast kodust eemal. 

Viiruseid peletatakse mee-sidruni-küüslaugujoogiga 

Liia sõnul oleneb vastuvõtlikkus haigustele elukeskkonnast. "Pärast seda, kui maale elama kolisime, on laste tervised oluliselt tugevamad," märgib ta. "Õueskäimisest on kasu," lisab Vladimir.

Kui linnas muutus Mirelli iga nohu kõrvapõletikuks ning Sergo põdes korterisse pugenud niiskuse ja hallituse tõttu lasteastmat, siis pärast maale kolimist on need mured unustatud.

Kui aga mingi tõbi hakkab kellelegi kallale kiskuma, siis tehakse pereliikmetele sinepi jalavanni ja valmistatakse kuuma mee-sidruni-küüslaugu tee. "Küüslauk tuleb ära pressida ning kuuma vee sisse panna, siis lisada sellele paar sidruniviilu, lasta veidi jahtuda ja kurnata. Seejärel tuleb joogile lisada mesi," õpetab Liia ja tuletab meelde, et mett ei tohi kuuma joogi sisse panna, kuna see kaotab nii suure osa oma raviomadustest. "Sidrun ja mesi peidavad küüslaugu maitse ära nii, et ka lapsed joovad seda jooki meeleldi," lisab isa.

Ning vanemad on seda meelt, et kuigi lapse tervenedes võib tekkida kihk hooldusleht lõpetada, ise tööle ning laps kooli saata, on pärast viiruse läbipõdemist oluline lapsele anda ka paar päeva taastumiseks. Ainult nii on võimalik, et järgmise tõve batsillid kohe uuesti külge ei hakka.

Liia ütleb, et nende perel on tervise mõttes üldiselt hästi läinud ning suurematest õnnetustest on pääsetud. Viimase aja hullem lugu on see, et sügisel üllatas Liiat ennast puukborrelioos. "Ma käisin vaid ühe korra metsas, isegi puuki ei näinud. Järsku tabasid mind aga peavalud, mis käisid viis korda nädalas. Õnneks oli perearsti pädev ja suutis kiire diagnoosi panna," meenutab ta. Nüüd on haiguse sümptomid taandunud, kuid ennast jälgida tuleb veel kolm aastat.

Peres kulub ohtralt vitamiine

Ainus, kes Remmelite peres regulaarselt ravimeid tarvitama peab, ongi Liia, kes oma emalt päris piinava migreeni. Ülejäänud pere on maaõhk terviseprobleemidest terveks turgutanud ning nemad tarvitavad immuunsüsteemi turgutamiseks vaid erinevaid vitamiine ja toidulisandeid. Ning et neid kulub suures peres väga-väga palju, on Liia ja Vladimir väga tänulikud Apotheka apteegiketi algatusele "Kingi suurperedele tervist!".

Selle raames said apteegikülastajad detsembrikuu jooksul apteekides suurperede jaoks kogumiskastidesse tervisetooteid ja kinkekaarte annetada, kokku kogunes tervisetooteid üle 7000. Remmelite pere on üks neist, kes teisipäeval toimunud tänuüritusel neile mõeldes komplekteeritud tootekarbi kätte said, ülejäänud annetused jagab peredele laiali Eesti Lasterikaste Perede Liit koostöös piirkondlike organisatsioonidega.

"See on ääretult tänuväärne, et suurperesid märgatakse, sest riik on jätnud meid tähelepanuta," märgib Liia. Vladimir on temaga nõus, lisades, et sageli kiputakse suuri peresid laste arvu pärast pigem karistama. Näiteks toob ta, et perepiletid sisaldavad enamasti kahe lapse ja kahe vanema sissepääsu mõnele üritusele. "Kui on vaja pilet osta rohkematele lastele, läheb kõik juba väga kulukaks," täheldab ta.

Kuid Remmelid ei lase sellel kõigel oma optimistlikku meelt segada ja toimetavad tasapisi nipitades ikka edasi.