Üks läbirääkimiste teema on õdede töökoormus. "Patsiendikeskse õendusabi osutamiseks ei tohiks aktiivravis olla õel üle 8 ja hooldajal üle 12 patsiendi ööpäevas," kinnitab õdede liidu president Tiina Teder.Foto: Aldo Luud
Uudised
22. jaanuar 2016, 12:41

Täna algavad tervishoiutöötajate kollektiivlepingu läbirääkimised (1)

Arstide liit, tervishoiutöötajate kutseliit ja õdede liit alustavad täna tööandjate organisatsioonidega läbirääkimisi üleriigilise kollektiivlepingu sõlmimiseks aastateks 2017–2018.

Tööandjaid esindavad haiglate liit, kiirabi liit ja perearstide selts. Tervishoiu korralduse ja rahastamise eest vastutajatena osalevad sotsiaalministeerium ja haigekassa.

Üks läbirääkimiste võtmeküsimusi on koormusstandardid. Praeguse olukorraga, kus töötajate nappuse tõttu on patsientide arv haiglas ühe õe või arsti kohta sageli ülemäära suur, ei ole rahul ei patsiendid ega tervishoiutöötajad. Ravi kvaliteedi ja patsientide ohutuse tagamiseks tuleb kehtestada personali ja haigete suhtarvu standardid.

„Mitme aasta uuringutulemustele toetudes oleme seisukohal, et patsiendikeskse õendusabi osutamiseks ei tohiks aktiivravis olla õel üle 8 ja hooldajal üle 12 patsiendi ööpäevas," ütles õdede liidu president Tiina Teder.

Personalistandardite väljatöötamise vajalikkuses lepiti kokku juba 2012. aastal, kuid see lepe on täitmata, kuna haiglate liit ei ole neist tegelikult huvitatud ning töö- ja terviseminister plaanib hoopis tervishoiusüsteemi töö intensiivsust veelgi suurendada ja haiglatöötajaid koondada.

„Haiglates kasutatakse standardite puudumist ära ja leiutatakse ebaseaduslikke ning ebamõistlikult suuri koormusnorme," ütles arstide liidu president Lembi Aug. Ta lisas, et näiteks Narva haiglas vähendatakse arstidel palka, kui neil on osakonnas normist vähem haigeid, ja kuuldavasti kavatsetakse nii teha ka Läänemaa haiglas.

Läbirääkimiste esimene voor toimub 22. jaanuaril kell 14 Lääne-Tallinna Keskhaiglas.