Foto: Peeter Langovits / Postimees
Terviseuudised
22. jaanuar 2016, 20:32

Margus Punab: näen liiga palju mehi, kes on steroididega oma tervise ära rikkunud (19)

Meestearst Margus Punab postitas Facebooki üleskutse, milles kutsus jõusaalis käivaid mehi hoiduma anaboolsetest steroidest ja mõõdutundetust treenimisest.

"Ma näen jõusaalimehi oma vastuvõtus väga palju. /-/ Näen liiga palju mehi, kes on tarvitanud anaboolseid steroide ja sellega oma tervise ära rikkunud. Neid steroide (ja mitte ainult steroide) ostetakse samast saalist, kus tehakse trenni. Tüüpiline anaboolide tarvitaja kasutab sageli kõrvale ka rahusteid. Neid suisa müüakse jõusaalis ühe paketina! Tean skeeme mida tarvitatakse lihaskasvuks ja skeeme mida kasutatakse vastavast kuurist välja tulles. Lisaprobleemiks on see, et need ained (see kultuur laiemalt) on viimastel aastatel jõudnud ka üha populaarsust võitvasse kestvusalade rahvasporti," kirjutas ta.
Ta lisas, et näeb liiga palju sõltuvushäirega jõusaalitreenijaid ja laiemalt sõltuvushäirena sportijaid.

"Näen mehi, kellel on sportimisest tekkinud düsmorfofoobia. Võib-olla nad kasvatavadki oma lihaseid selle tõttu, et neil ongi sisemine ebakindlus juba algselt väga suur. Näen seda, et suur osa treeneritest nimetavad ennast ka toitumis- või tervisenõustajateks. Omamata selleks elementaarsedki haridust. Olen näinud palju personaalseid terviseprogramme, mis pole alustajale realistlikud või on otseselt tervistkahjustavad. Toitumisprogrammidest sinna kõrvale parem ei räägi," lisas ta.

Punab nentis, et ta näeb seda, et Eestis suudetakse väga harva harmooniliselt kokku panna inimese arengu vaimne ja füüsiline pool. Seda nii rahvaspordis (kahjuks ka tippspordis) kui ka vaimsetes praktikates.

 

 

 

Et kõik ausalt ära rääkida... Jõusaali teemast.Ma näen jõusaalimehi oma vastuvõtus väga palju. Kindlasti näen...

Posted by Margus Punab on 21. jaanuar 2016. a.