Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
8. veebruar 2016, 17:07

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Minu kodu – minu trennisaal!

Vaba põrandapind ja pealehakkamine – muud koduseks trenniks vaja polegi. Mugavad riided selga, õlgadelaiune harkseis ja harjutust alga nüüd!

Võimalusi, kuidas kodupõrandat trenniks kasutada, on oi kui palju. “Olulisim on esimene samm – diivanilt tõusta ja otsustada – nüüd kasutan selle aja treenimiseks,” julgustab treener ja koduaeroobika.ee looja Kaja Tuisk tutvust tegema oma sisemise trennipolitseinikuga, sest ajanappus on trennist viilimise põhiline vabandus. “

Aga see ei ole mingi põhjus mitte liikuda,” on Kaja karm.

On valikute küsimus, mida sa teed oma kümne vaba minutiga – kas sööd saiakest või hüppad hüppenööriga, vaatad telekat või teed harjutusi, istud Facebookis või otsid üles hularõnga.

Laiskus maski taga

Mugavus ja laiskus võib end maskeerida erisugusteks vabandusteks, miks mitte trenni teha.

Mul ei ole trenniriideid ega tosse! Kodus võid treenida ükskõik milliste mugavate venivate riietega ja kas või paljajalu.

Mul pole hantleid ega trennimatti! Ole raskuste valimisel loov. Hantlite asemel võta kaks veepudelit ja matti asendab saunalina.

Ma ei taha üksi trenni teha! Lepi sõbranna, lapse või mehega kokku, millal koos spordite.

Ma ei tea, mis trenni teha ja kuidas! Guugelda internetist videoid ja võta appi targad trenniäpid.

Toas on palav ja umbne! Tee aken lahti või treeni terrassil, aiamurul.

Ruumi pole! Vaba ruumi peab olema vaid oma kehapikkuse jagu. Kui elutoas ruumi napib, tee harjutusi köögis, esikus, sauna eesruumis või mujal. Osa harjutustest saad teha ka diivanil.

Mänguhoos lapsed ja koduloomad on ees! Saada nad korraks teise tuppa või leia neile tegevus.

Peaksin hoopis koristama! Tolmurullid ei pane plehku sel ajal, kui sa trenni teed! Või siis ühenda hea kasulikuga – puhasta pindu nii tempokalt, et higistad.

Köögist tulevad toidulõhnad! Tee aken lahti! Toit tundub pärast trenni veelgi maitsvam.

10, 20 või 30 minutit päevas

Vabandusi viilida pole! Ole enesekindel ja tee oma trenniminutid ausalt ära.

“Piisab ka vaid 10, 20 või 30 minutist päevas, et end liigutada, ja enesetunne juba paraneb! Tingimata ei pea treenima järjest tund aega, nagu klassikaliselt soovitatakse. Võid jagada treeningu ka osadeks, näiteks teha hommikul 10 minutit lihaseharjutusi ja õhtul 30 minutit sörkida või aeroobikat harrastada – kuidas kellelegi sobib,” ei anna Kaja võimalust trennist ära nihverdada.

Nii leiab hea pealehakkamise juures aja trenniks nii beebiga kodus olev ema, töömesilane kui ka spordiklubist eemal elav maainimene, sest spordikeskus pole põhieelduseks, et liikuda. Otsustavus pihta hakata loeb rohkem!

Ainus, mida võiksid enne alustamist teha, on astuda läbi personaaltreeneri juurest, et teaksid end targemini treenida. Koormustest ja personaalsed nõuanded välistavad võimaluse, et endale teadmatusest liiga teed. Vahel avastab treener koormustaluvust kontrollides varjatud terviseriskid, mis iseseisvalt treenides võivad ohtu tähendada. Kui need on välistatud, pole mõtet enam sportimisega oodata!

Algajale
Alusta trenniga nii!

1. Arenda üldist vastupidavust aeroobse treeninguga ning tee ka lihaseharjutusi. Nii lood põhja raskematele treeningutele.

2. Aeroobse trenniga alustamiseks sobivad aeroobika põhisammud (30 minutit) või sörk (15 minutit) või näiteks hüppenööriga hüppamine (10 minutit).

3. Alguses piisab ka lühikese kestusega väikese intensiivsusega treeningutest, näiteks pidevast liikumisest 10–30 minutit järjest, nii et kergelt võhmal oled. Kui liikumine paneb hingeldama, nii et samal ajal vabalt rääkida ei saa, on koormus liiga suur või treenimise aeg liialt pikk.

4. Alusta treenimist oma keha­raskusega.

5. Lisa koormust ja pikenda trenniaega järk-järgult.

6. Tee selgeks põhitõed. Algajale vajalikud aeroobika põhisammud saad tasuta selgeks näiteks koduaeroobika.ee lehel.

Kodus treenimise plussid

Aeg. Võidu saad aja arvelt, mille muidu kulutaksid asjade pakkimiseks, klubisse minemiseks, riiete vahetamiseks, koju sõitmiseks.

Ise valid, millal treenid. Saad vormi parandada just siis, kui selleks aega ja tahtmist on, mitte ei pea ootama, millal klubis trenn toimub.

Raha. Kodus treenimine ei vaja lisainvesteeringuid. Pole vaja osta uusi tosse ega trennisärki.

Privaatsus. Kui tunned end ebamugavalt teiste ees riietudes, pelgad oma käestläinud kumerusi või tunned end noorte seas vanana, saad kõrvalise tähelepanuta vormi parandada.

Oma muusika. Kui su muusikamaitse ei kattu klubides pakutavaga, saad trenni teha kas või klassikalise muusika või raske roki saatel.

Ettevaatust koormusega!

Kuigi inimene on loomult laisk ega kipu üle pingutama, pead teadma märke, mille järgi hinnata, et oled liialt hoogu läinud.

Koormus on liiga intensiivne, kui
✔ oled näost tuli­punane ja suu ümber on valge ring,
✔ hingeldad nii, et sul on treenides raske isegi paari sõna arusaadavalt hääldada,
✔ kui sul on pärast trenni süda paha,
✔ harjutusi tehes tehnika kannatab.