Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. veebruar 2016, 15:25

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Seks – energia tuumajaamast (10)

Kas oled pidevalt hõivatud laste ja majapidamistöödega, kurnatud ja magamata? Pinged tööl ja rahamured? Vähesest seksiisust ei maksa vist rääkidagi. Ometi on just seks see, mis aitab stressi ja depressiooni vastu ning suudab ära hoida paljusid tervisehädasid.

Seksuaalenergia on tugev, seda ei saa peatada ning seda peab pidevalt kanaliseerima ja kasutama, et see “halvaks” ei muutuks. Seda energiat saab suunata igapäevatöösse ja loomingusse, kuid alati peab väikegi osa sellest leidma just seksuaalset kasutust.

Seksuaalenergiat võiks osata hoida ja juhtida oma keha nendesse piirkondadesse, mis abi vajavad. Teatud punktide stimuleerimine paneb liikuma takerdunud energiad kehas ja mõtetes ning mõjub tervendavalt nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele.

Kuidas sa end tunned?

Seksuaaltervis on tervisliku heaolu oluline komponent – nii, nagu vajadusel käiakse pere- või hambaarsti juures, tuleks hoolt kanda ka seksuaalse osa eest oma elus.

On tõestatud, et kirg põhineb hormoonidel ja kestab maksimaalselt neli aastat. Tunnete vaibudes võib vahetada partnerit, õppida ise oma erogeenseid punkte tundma, külastada partneriga seksuaalterapeuti või miks mitte praktiseerida tantrat. Meditatsioon, lõdvestumine, hingamisharjutused ja muud tehnikad aitavad taandunud seksuaaliha taas avastada.

Kuid vaata seksuaalsust korraks oma tervise taustal ja küsi endalt, kuidas end tunned. Kas oled pidevalt kurnatud ja magamata? Kas töökeskkond on pingeline? Pidev rahuldamatuse tunne, närvipinge, haigused ja ka mõned ravimid vähendavad seksuaaliha ja tekivadki seksuaalprobleemid. Ometi on just seks see, mis aitab – nii stressi kui ka depressiooni, külmetuse ja mõnikord isegi vähi korral.

Naise heaolu

Depressioon, vilets enesehinnang ja emotsionaalne tasakaalutus – tundub tuttav? Tänapäeva maskuliinses maailmas on naistel raske leida tasakaalu. Ühiskonna surve saada ja kasvatada lapsi ei käi käsikäes vajadusega ennast teostada, tekib hirm kaotada töö ja elu kiirest voolust maha jääda.

Nii kogunevad pinged sügaval sisemuses ja partnerite vahel. Kaalumure ja vajadus hea välja näha nõuavad aega ja raha. Pidev kurvameelsus ja nega­tiivne suhtumine endasse nõrgestavad im­muunsust ja tervet vaimu. Naised kipuvad halbu emotsioone, traumaatilisi sündmusi ja kurvameelsust hoidma kehas, eriti vaagnapiirkonnas.

Seks ja massaaž aitavad aga avada blokeeritud energia­kanalid, leevendades nii menstruatsiooni­valu, kuseteedehädasid kui ka tsüstide teket.

Lisaks aitab näiteks tantristlik seks lahendada paljusid probleeme, mis seo­tud piiratud mõtete ja kompleksidega – kogeda orgasmi, vabaneda valulikkusest vahekorra ajal, üle saada seksuaalsest süütundest, kontrollivajadusest ja hirmust intiimsuse ees.

Regulaarset rahuldavat seksuaalelu elavate naiste eluiga pikeneb ning nad näevad eakaaslastest nooremad välja.

Jannel on tantrajooga, -massaaž ja -seks aidanud lahti saada sagedastest migreenihoogudest. Kuna meditatsioon ja praktilised harjutused aitavad rasketes olukordades rahu säilitada, ei teki stresski enam nii kergesti.

Kristelit piinasid tugevad menstruatsioonivalud ja vahel valutas tal ka alaselg. Tantraga on ta tegelenud viis aastat ning nüüd on valud leevenenud. Lisaks on ta taimetoitlane, heas füüsilises vormis ja pole kaua aega ühtegi nakkus- ega külmetushaigust põdenud.

Maarika Rosen­stein (37) on tänu tantrale õppinud väga hästi oma keha tunnetama: see on muutunud tundlikumaks ning Maarika oskab aru saada, mida keha vajab, ja talle seda anda.

“Olin kuulnud, et õige meele- ja kehaseisundiga on naine võimeline valudeta sünnitama. Teist last oodates soovisin, et sünnitus ja lapsukese esimene kokkupuude maailmaga oleksid sama nauditavad kui seks viljastumise ajal. Soovisin sünnitamisel orgasmi saada või vähemalt sünnitada loomulikult, valude ja rebenditeta,” räägib naine.

Ta koostas endale nn orgastilise sünnituse programmi, mis hõlmas hatha jooga asanasid (suurem osa selja- ja puusalihastele) ja pranayamat (joogalik hingamine).

“Harjutasin hingamist ja elukaaslane tegi mulle pidevalt seljale tantramassaaži akupunktuuripunktidele vajutades. Kehatehnikate juurde käivad meele seadistamise meditatsioonid ja visualisatsioonid,” kirjeldab Marika.

Sünnitusega jäigi Maarika väga rahule.

“Orgasmini kahjuks ei jõudnud, kuid sain hakkama ilma igasuguste valguvaigistiteta ja väga kiiresti.”

Sünnitustegevuse algusest kulus lapsukese sünnini kolm tundi.

“Kohe esimestest valudest alates tundsin, kuidas pisipõnn ronib muudkui alla­poole. Mu meel oli kusagil kõhus, lapse kõrval, keha ja sünnitusvalud jäid minust väljapoole, nagu poleks minu omad... Laps sündis ise, kasutades vaid minu keha. Poja sünnihinne oli 9/10, ühe päeva veetsime haiglas ja seejärel lubati meid koju,” rõõmustab naine.

Mehe tervis

Tantra tuleb appi ka mehi painavate murede korral: aitab jagu saada võimetusest säilitada erektsiooni, enneaegsest ejakulatsioonist ja enesekindlusprobleemidest. Väheneb eesnäärmepõletiku oht, mis võib tekkida pikaajalisel seksivabal perioodil. Seks vabastab vaimsetest pingetest, ebakindlusest ja sooritushirmust, mis võivad põhjustada impotentsust. Tantrapraktika aitab luua partneriga sügava läheduse ja häireteta suhte, et nautida teineteise terviklikkust ilma närvesööva ruttamiseta orgasmini.

Marko jõudis tantrani oma kallima kutsel. “Enesetunne on nüüd tunduvalt parem,” ütleb ta ja lisab: “Kuna vastu­pidavus on suurenenud ja seks nauditavam, on enesehinnang paranenud, seega on stressi ja pingeid suhtes palju vähem.”

Tantra hingamisharjutuste käigus väljuvad kehast mürkained, sügav mõtestatud hingamine ja teadlik kohalolu stimuleerib vereringet ja tugevdab veresoonkonda. Paraneb sisenõrenäärmete ja närvisüsteemi töö.

Ühtlasi aitavad hingamisharjutused suurendada seksuaaliha, mis võib olla kahanenud näiteks diabeedi, depressiooni või teatud ravimite (nt vererõhuravimite) tarvitamise tagajärjel.

Kui ollakse rahuldatud ja positiivselt meelestatud, paraneb ka une kvaliteet. Korralik puhkamine aitab vältida enneaegseid vananemismärke, migreenihooge, stressi ja depressiooni.

Piisav füüsiline koormus, näiteks jooga kaks korda nädalas, säilitab lihaste elastsuse ja elujõulisuse, suurendab keha vastupanuvõimet, tugevdab immuunsust ja parandab enesehinnangut.

Mediteerides, hingamis- ja joogaharjutusi tehes lood sügava sideme iseendaga ja märkad ka üha selgemini oma tervislikku seisundit, et enda eest paremini hoolt kanda. Kogedes eelarvamustevaba jäägitut armastust, on inimesed terved ja positiivsed.