Pilt on illustratiivneFoto: TAIRO LUTTER
Toiduuudised
25. jaanuar 2016, 09:40

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Kas sinu kohvipaus teeb paksuks? (2)

Pole vahet, kas oled õpetaja, ehitaja või kontoritööline, me kõik vajame aeg-ajalt väikest kohvipausi, et taas tulemuslikult töötada. Kui teed kohvipausi ajal aga pidevalt ebatervislikke joogi- ja toiduvalikuid, mõjub see paratamatult sinu tervisele ja puusajoonele.

Ühest küljest mõjub kohv kaalu alandavalt. Kofeiin suurendab rasvade lõhustumist ja rasvhapete kasutamist lihaste energiaallikana. Seega saab tõepoolest kaalu langetada lihtsalt kohvi juures – lühiajalises plaanis.

Kohvi kaalu alandav toime seisneb selles, et kofeiini mõjul saadab peaaju adrenaliini tootvatele rakkudele signaali, adrenaliin paiskub verre, suureneb südame löögisagedus, maks vabastab glükoosi ja rasvkoes algab rasvade lõhustamine.

Pikaajalisel tarvitamisel kohv aga hoopis suurendab kaalu, sest stimulantide (sh kohvi) püsiv tarvitamine rikub veresuhkrutaseme kontrollimehhanismi. Stimulandid on organismi stressiallikad, mis mõjutavad organismi hormonaalset tasakaalu.

Stressiseisundis suureneb neerupealiste hormoonide tootmine, mille tõttu hormoonid “murravad sisse” glükoosivarudesse ja viivad need verre, tagades niimoodi keha valmiduse võidelda “kütuse” ehk suhkruga.

Kortisool ehk stressihormoon reguleerib suhkru, valkude, rasvade, mineraalainete ja vee ainevahetust. Kortisool suurendab ka söögiisu.

Geeniuuringud annavad tunnistust sellest, et pooled inimesed on geneetiliselt kiired kohvi metaboliseerijad, teised aeglased – palju oleneb kofeiini lagundava ensüümi geneetilisest eripärast. Seega vastavalt sellele, kas oled kiire või aeglane kohvi metaboliseerija, mõjub kohv sinu tervisele kas hästi või halvasti.

On tõendeid, et regulaarne kohvi tarbimine vähendab Parkinsoni ja Alzheimeri tõppe ning 2. tüüpi diabeeti haigestumise riski. Nagu kõikide teiste ainete puhul, määrab toime kogus. Nii mõjub tass kohvi virgutavalt, üle viie tassi võib aga juba teha agressiivseks ja põhjustada äkkvihapurskeid.

Vali õiged toidud!

Ülioluline on hoolega valida, mida kohvi kõrvale näksid. Kohvi joomine suhkru ja magusa saiakese, koogikese või šokolaadiga annab tulemuseks võimsa segu. Mõned inimesed muutuvad rohkem sõltuvateks süsivesikutest, teised kofeiinist, kuid enamik on sõltuvuses mõlemast.

Nii või naa jätkavad need veresuhkrutaseme kontrolli lõhkumist, muudavad sind insuliiniresistentsemaks ehk insuliini veresuhkrusisaldust vähendav toime jääb oodatust väiksemaks ning vaevled pidevalt hüpleva kaalu ja kõikuva energiataseme vangistuses.

Toitu oskuslikult kombineerides on aga võimalik oma energiataset päeva lõikes täielikult kontrollida ja samal ajal põletada keharasvu!

Meie organism toodab teatud keemilisi ühendeid, nn neuromediaatoreid, mille ülesanne on osaleda käskluste saatmisel ajusse, mis määrab lõppkokkuvõttes ära selle, kas tunneme end energilise või väsinuna.

Seda protsessi saab küllaltki suures ulatuses toiduga reguleerida, sest inimorganism suudab neuromediaatoreid sünteesida ainete abil, mida saame toiduga.

“Hakkasin lõunaajal ära väsima ja jõin kohvi, et end ergutada,” räägib toitumisnõustaja Elle Kalamägi oma kogemusest. “Nii hakkas see ring korduma iga päev: väsimus, jõin kohvi, mis ergutas, ja mõne aja pärast olin jälle väsinud.” Elle sai aru, et kohvijoomine tuleb lõpetada. “Hakkasin jooma rohkem vett ja taimeteesid, sõin mõnikord lisaks puu­vilja – ja minu lõunane väsimus kadus!”