Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
9. veebruar 2016, 15:00

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Tervis toitumise taktikepi all (1)

Kas targalt menüüd valides on tõesti võimalik sundida haigusi taanduma? Toitumisteraapia ehk suunatud toitumise abil väidetavasti on. Kui haigusest ei õnnestu päris lahti saada, siis sümptomeid leevendab see kindlasti.

Toitumisterapeut ei ole arst ega ravi haigeid. Selle asemel uurib terapeut füsioloogilisi mehhanisme, mis on põhjustanud haiguse, ja otsib viisi, kuidas sekkuda haiguse kulgu toiduga, mida inimene sööb.

“Sõltuvalt haigusest soovitame mõnd spetsiifilist dieeti, et sellega mõjutada organismi biokeemiat ja füsioloogiat, nii et inimene terveneks,” selgitab suunatud toitumise põhimõtteid toitumisterapeut Annely Soots.

Iga haigus leeveneb

On suur vahe, kas pöörduda murega toitumistera­peudi või -nõustaja poole. Nõustajad on tervisliku toitumise eksperdid. Dieete ja erimenüüsid võivad haiguste leevendamiseks välja pakkuda vaid kindla väljaõppega terapeudid – neid on Eestis seitse.

Kui haigus on juba välja kujunenud ja arst selle diagnoosinud, saab toitumisterapeut pakkuda lisaabi. Ta uurib haige analüüse ja koostab selle põhjal erimenüüga teraapiaplaani. On palju positiivseid näiteid, kus raviarsti ja terapeudi koostöös on menüüd muudetud ning haigus on rangelt toitumissoovitusi järgides taandunud.

✔ Vahel piisab tervise parandamiseks vaid nisu ja piima menüüst väljajätmisest. Nii on saanud abi osa migreenikuid, naha- ja seedevaevustega inimesed.

✔ Häid tulemusi annab toitumisteraapia psüühikahäirete korral. Tihti alluvad menüü muutmisele hästi depressioon ja autism. 

✔ Ka hüperaktiivsete laste käitumist võib õige söögi abil muuta rahulikumaks ja tähelepanu teravamaks.

✔ Toitumist muutes saab mõjutada hormonaalset seisundit, langetada kolesteroolitaset, aidata teist tüüpi diabeedi korral jne.

Haiguste seljatamiseks tuleb teha kannapööre toitumises. Kindlasti peab menüüs tasakaalustama valgud, rasvad ja süsivesikud ning valima toidu valmistamiseks õiged ained. Vahel on tarvis suur osa toidust toortoiduks muuta, lihast ja piimast loobuda.

Annely Soots: “Kui dieet näeb ette mõne toiduainegrupi väljalülitamist, korrigeerib terapeut menüüd nii, et see sisaldaks ikkagi kõiki vajalikke toitaineid. Ka eridieete pidades saab toituda tasakaalustatult.”

Harjumuspärase toidulaua muutmine pole muidugi väga kerge ja vahel on see ka kallis, kuid head tulemused toitumisteraapia rakendamisel, ka maailma praktikas, on julgustavad. Pärast terapeutide koostatud dieedi järgima hakkamist paranetakse vahel 100%, vahel mitte täielikult, aga leevendust leiavad kõik, ka vähihaiged.

Arst ravib, terapeut toetab

“Muidugi on küsitav, kas vähiga saab midagi toitumist muutes ära teha,” ei õhuta toitumisterapeut siiski ebarealistlikke ootusi. “Arstid ikkagi ravivad, meie toetame seda õige menüüga, mis annab organismile haigusega võitlemiseks piisavalt toitaineid ja leevendab ravist tingitud ebameeldivaid kõrvalmõjusid,” selgitab Annely Soots.

Samas on seisundeid, mida terapeudi ettekirjutatud toitumine ei muuda.

“Vahel loodetakse abi lõppstaadiumis vähiga, mida meditsiin enam ei ravi, ja haiguste korral, mis on ravimatud. Näiteks Downi sündroomi põhjustavat kromosoomihäiret me lapselt ära ei võta,” räägib Annely Soots.

Midagi saab aga paremuse poole muuta alati.

“Õigete toidusoovitustega leevenevad iga haigusega kaasas käivad kõrvalnähud või paraneb üldine tervis, nii et haige ei tunne end enam nii kehvasti,” lubab toitumisterapeut.