Foto: ALDO LUUD
Keha
1. veebruar 2016, 16:47

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Taevalik lõõgastus - kuidas võtta vanniskäigust maksimum? (2)

Vanniskäik on kehale tervendav nauding. See rahustab ja lõõgastab, aga kui soovid, siis hoopis ergutab ja joovastab meeli.

Vannis võid laskuda meelisklusseisundisse ja lubada tulla suurepärastel mõtetel. Pärast vanniskäiku on keha ja meel puhtad, et vastu võtta uusi väljakutseid. Vanniskäigu nautimiseks saad kasutada loodusrohtusid just niisuguse toime tekitamiseks, nagu parasjagu soovid.

Nahale pai!

2 peotäit kaerakliisid
2 peotäit rukkikliisid
1 peotäis piparmünti

Pane kliid marlist kotti. Riputa kott vanni­kraani külge ja lase soe vesi jooksma nii, et see jookseb läbi kliide. Vahepeal pigista kliikotti. See vann rahustab ja pehmendab sügelevat ja põletikulist nahka. Kui nahk sügeleb, siis miski elus ärritab sind. Samal ajal, kui naudid vanni, võiksid mõtiskleda, mis või kes see on. Piparmünt aitab end puhastada vanast ja alustada uut. Kaer aitab mõtetel mõlkuda ja rukis tuumani jõuda.

Armastuse vann

2 peotäit karikakraõisi
2 peotäit kibuvitsaõisi
1 peotäis mündilehti
1 oks lavendlit

Lase vann täis sulle sobiva temperatuuriga vett. Puista taimed vette. Süüta küünlad ja kustuta valgus. Pane mängima mõnus romantiline muusika. Naudi vanni. Pärast võid end üle piserdada mündi või melissi eeterlikust õlist valmistatud lilleveega.

Münt tugevdab südant, parandab armuelu, jahutab ja ka ergutab tundeid. Mündi abil tõrjud paha endast eemale. Münt parandab ka meeleolu, kustutab vana ja aitab alustada otsast peale.

Kibuvits sümboliseerib metsikut armastust ning lavendlit teatakse kui iidset armurohtu, mis aitab selitada mõtteid ja leevendada masendust. Lavendel mõjub peaaegu eufooriliselt. Teda on hea kasutada juhul, kui oled liigselt sukeldunud oma hingemaailma ja kannatad seetõttu kaela-, pea- ja õlavalude all.

Rahustav vann

5 sl melissi
5 sl naistenõgest
5 l vett tõmmise jaoks

Pane taimed kaussi ja vala peale keev vesi. Lase tõmmata pool tundi. Vala tõmmis vannivee hulka ja naudi!

Roomlased arvasid, et meliss parandab mälu, araablased aga, et ta aitab hirmu ja masenduse vastu. Meliss teeb südame rõõmsaks ja teda peetakse südame sõbraks. Ta on noorendava toimega ja ajab minema mustast sapist tekkivad häirivad mõtted.

Meliss toob ja parandab und, tugevdab närve, aitab vältida depressiooni ja ka viirustega nakatumist. Ta on närvilisuse, ülepinge, vaimse läbipõlemise vastu toimiv taim. Meliss ei muuda uniseks, vaid rahustab meeli, annab jõudu ja energiat, kaotab õudusunenäod. Taim suurendab ka higieritust.

Nuusuta mõlemat taime vaheldumisi. Naistenõges toimib samamoodi kui meliss, kuid energeetiliselt on ta pisut jämedakoelisem – nagu tugev maatüdruk, samal ajal kui meliss näitab peent elegantsi.

Lihastele toonust!

½ pange värskeid või kuivatatud kortslehti
2 pange vett

Pane kortslehed külma vette ööpäevaks likku. Kurna. Kui hakkad vanni tegema, vala peale nii palju sooja vett, et saad vanniveele sobiva temperatuuri. Naudi vanni. 

Kortslehevann parandab lihastoonust. Sobib beebide ja väikelaste vannitamiseks ja lihaskonna tugevdamiseks. Ka vanad inimesed võiksid teha kortslehevanne, et oma väsinud lihastele uut toonust anda.

Kortslehevann mõjub väga hästi naise suguelunditele. Kortslehte ongi ajast aega peetud naistetaimeks. Tema saksakeelne nimetus Frauenmantel märgib naisi kaitsvat ja mõjutavat toimet. Vanasti, kui naised nurgavoodisse läksid, panid nad kortslehti selja alla. Usuti, et see kergendab sünnitust.

Pärast lapse ilmaletoomist võiks juua kortsleheteed, et aidata emakal taastuda ja ära hoida emakavajet. Ka menstruatsioonihäirete ja valgevooluse korral on see taim omal kohal.