Zika viirust levitavad sääsedFoto: NELSON ALMEIDA
Uudised
26. jaanuar 2016, 14:19

Lapsi emaüsas sandistav Zika viirus võib levida üle kogu Ameerika mandri (2)

Ajukahjustusi tekitav Zika viirus levib Lõuna-Ameerikas möödunud aasta maist saati ja tõenäoliselt vallutab see peatselt kogu kontinendi, ennustavad teadlased.

Üheksa kuuga on ainuüksi Brasiilias nakatunud üle miljoni inimese. Tavaliselt on nakatunute haigustunnused kerged: paar päeva kestev palavik ja nõrkustunne, kehale võib tekkida lööve.

Paraku ründab viirus rasedaid nakatades ka nende loodet ja laps võib sündida tavapärasest palju pisema peaga. Seda seisundit nimetavad arstid mikrotsefaaliaks ning tavaliselt kipuvad need lapsed olema vaimse alaarenguga.

Brasiilias on sündinud juba rohkem kui 3500 sellist last. Seetõttu löövad Ladina-Ameerika tervishoiuametnikud häirekella ning näiteks Colombias soovitatakse naistel järgmise kolmveerandi aasta jooksul mitte rasestuda. El Salvadoris annavad arstid nõu pidada pisipere saamisega vahet koguni 2018. aastani.

Suurbritannia andis välja hoiatuse ega soovita rasedatel ega last plaanivatel viirusepuhangu piirkondadesse reisida.

Samuti teeb muret Rio olümpia, mille ajaks saabub Brasiiliasse tohutu hulk turiste, kes omakorda võivad viirust levitada.

Zika viirus avastati 1947. aastal Aafrikas. 1970ndatel olid mõned tõvepuhangud Pakistanis ja Indoneesias.

Tõve vastu pole praegu ei vaktsiini ega ravi. Peamine lootus viiruse leviku tõkestamiseks pannakse geenmuundatud sääskedele. Nimelt levitavad Zika viirust just sääsed. Muundatud geenidega putukad aga on ülilühikese eluaega ning peaksid looduslikud sääsepopulatsioonide kasvukõverad sassi ajama.