Linnade ja tööstuspiirkondade õhus on lisaks keemilistele ühenditele ka erineva suurusega saasteosakesi. Kõige suuremad neist on silmaga nähtavad ja need inimkeheas ülemistest hingamisteedest kaugemale ei jõua. Palju ohtlikumad on osakesed, mille läbimõõt jääb alla 10 mikromeetri. Need tekivad näiteks teekatete kulumisel.
Veelgi pisemad on ülipeened osakesed - läbimõõt on alla 2,5 mikromeetri -need pärinevad autode heitgaasidest ja majade küttesüsteemidest. Need osakesed on ka kõige ohtlikumad.
Kõige suurem oht laps enneaegselt ilmale tuua ongi neil naistel, kes peavad raseduse kolmandal trimestril taluma õhus olevaid ülipeeneid osakesi. Risk kasvab ligi viiendiku võrra.
Kahtlemata on õhusaastel oma määrav roll aga selle ülehindamisega hirmutamine on lausa kuritegelik.
On teada, et suurema saastatusega piirkonnas on ka tööstust rohkem, on inimesi rohkem ja ühtlasi süüakse rohkem ka odavat ja tervisele kahjulikumat toitu.
Sellistes tööstuspiirkondades lihtsalt suuremal osal inimestest puuduvad võimalused tervislikku toitu hankida.
Aga kuidas, ja milliste meetoditega saadakse rohkem odavamat toitu?
Eks ikka ebatervislikku toorainet kasutades.
Vast ehk oleks mõistlikum pöörata rohkem tähelepanu ka toidu tooraine kvaliteedile!