Pilt on illustratiivneFoto: Javier Correa / Alamy
Hea nõu
27. jaanuar 2016, 16:16

Näpunäited naistele: kaitske oma südame tervist! (5)

Südamehaigused on üks kõige levinumatest surmapõhjustest. Naiste ja meeste süda vananeb pisut erinevalt ja sel nädalal andis USA Südameassotsiatsioon esmakordselt välja juhised naistele südame tervise eest hoolitsemiseks.

Viis lihtsat näpunäidet USA südamearstidelt, mida ka Eesti naistel tasuks järgida.

1. Maga korralikult. Kogu keha puhkab sel ajal ning ka südame töö aeglustub ja vererõhk langeb pisut. Kui oled pidevalt väsinud, toodab keha kortisooli ja teisi stressihormoone, mis niigi kurnatud rakke ja elundeid tagant utsitavad.

2. Ole aktiivne ja treeni mõõdukalt. Südamele on kasulik juba igapäevane pool tundi kestev jalutuskäik. Hea uudis on see, et ka lõõgastav seks on südamele kasulik.

3. Tarvita aeg-ajalt väga mõõdukalt alkoholi ja söö rohkem köögivilja.

Punast veini peetakse kasulikuks, kuid aeg-ajalt võetud igasugune tervisenaps aitab alandada halva kolesterooli taset. Samas, kui oled täiskarsklane, võid sedasama joont edasi hoida.

Samuti tasub teha köögiviljaroogasid, süüa kala ja soolaga piiri pidada.

4. Jäta suitsetamine maha.  Halb kolesterool, trombide tekkeoht, vähirisk.Täpsemat selgitust pole ilmselt vajagi! Suur osa suitsetajatest sureb südameprobleemide pärast veel enne seda, kui neil kopsuvähk välja kujuneb.

5. Lase arstil regulaarselt oma tervist kontrollida. Mida kiiremini võimalikud terviseprobleemid avastatakse, seda parem.