Praegu kasutatavad ratastoolidFoto: Mari Luud
Uudised
1. veebruar 2016, 19:01

Vene teadlased leiutasid mõttejõul töötava ratastooli (9)

Vene teadlased on puuetega inimestele välja töötanud robottooli, mis suudab vältida kokkupõrkeid näiteks tooli või seinaga, vahendab infoagentuur TASS. Uudne tool on suureks abiks raskete lihasluukonna haiguste rehabilitatsioonis.

Inimene, kes istub ratastooli, paneb pähe spetsiaalse anduritega kiivri. See püüab ajukoorest signaale ja hakkab nende järgi liikuma.

See tähendab, et kui inimene tahab minna paremale, siis tool täidab käsku viivitamatult. Nii ongi võimalik ratastooli mõttejõuga juhtida.

Sellise tooli suurimaks eeliseks on võime vältida kokkupõrkeid objektidega, tänu millele saavad seda kasutada ka täielikult halvatud inimesed.

Ratastooli väljatöötamine on kestnud juba mitmeid aastaid ning kuigi tool on juba tootmisvalmis, soovivad arendajad seda veelgi paremaks muuta. Hetkel töötatakse lisasüsteemide kallal.

Näiteks soovitakse lisada ratastoolile häältagasiside võimalust, mis teavitaks inimest sündmustest. Lisaks sellele tahetakse uut tehnoloogiat tulevikus kasutada nii helikopterite ja autode juhtimiseks kui ka meditsiinitehnika väljatöötamises.