Mikrotsefaaliaga sündinud Rafael Recifes Pernambuco osariigis. Pernambucos on enim Zika viirusesse nakatunuid kogu BrasiiliasFoto: UESLEI MARCELINO
Uudised
29. jaanuar 2016, 15:15

Ohtlik Zika viirus on levinud juba 24 riiki (12)

Emaüsas lapsi sandistav Zika viirus on levinud ka Costa Ricasse, Neitsisaartele ja Dominikaani vabariiki. Kokku on viirusejuhtumeid diagnoositud juba 24 riigis ja Maailma Terviseorganisatsioon ennustab tõve levikut kogu läänepoolkerale.

Brasiilias  on viimase kolmveerandi aastaga nakatunud üle miljoni inimese. Tavaliselt on täiskasvanute sümptomid leebed. Tekib paar päeva kestev palavik ja õrn lööve.

Hullem lugu on rasedatega. Viirus nakatab ka loodet ja laps võib sündida tavapärasest palju pisema peaga. Seda seisundit nimetavad arstid mikrotsefaaliaks ning tavaliselt on sellistel lastel vaimne alaareng.

Brasiilias on sündinud juba rohkem kui 3500 sellist last. Seetõttu löövad Ladina-Ameerika tervishoiuametnikud häirekella ning naistel soovitatakse praegu mitte rasedaks jääda.

Zika viirus avastati 1947. aastal Aafrikas. 1970ndatel olid mõned tõvepuhangud Pakistanis ja Indoneesias.

Tõve vastu pole praegu ei vaktsiini ega ravi. Peamine lootus viiruse leviku tõkestamiseks pannakse geenmuundatud sääskedele. Nimelt levitavad Zika viirust just sääsed. Muundatud geenidega putukad aga on ülilühikese eluaega ning peaksid looduslikud sääsepopulatsioonide kasvukõverad sassi ajama.

Rasedatele naistele aga võib praegu soovitada vaid enne nakkuskolletesse reisimisest loobumist.