Ülemaailmseks emakakaelavähi vastu võitlemise sümboliks on Tarkuse Pärl. Selle kujutisega rinnanõela saab osta Eesti Vähiliidust Foto: MARIANNE LOORENTS
Terviseuudised
1. veebruar 2016, 16:00

Kui noorelt võib haigestuda emakakaelavähki? (7)

25.–30. jaanuarini tähistasid Eesti Vähiliit ja Eesti Haigekassa emakakaelavähi ennetamise nädalat, et juhtida naiste, meditsiinitöötajate ja avalikkuse tähelepanu emakakaelavähi ennetamise ning varase avastamise tähtsusele.

Igal aastal saab Eestis ligikaudu 174–195 naist emakakaelavähi diagnoosi. Haigestumuse risk on kõrgem 40.–50. eluaastates naistel, kuid haigestuda võivad ka nooremad.

Kui noori naisi see haigus võib tabada? Põhja-Eesti regionaalhaigla günekoloog Eva-Maria Niine-Roolaht kinnitab, et PERHis on kõige noorem emakakaelavähiga ravitud patsient 19 -aastane.

Mis on peamised riskifaktorid emakakaelavähi puhul?

"Emakakaelavähki haigestumise peamine põhjus on nakatumine inimese papilloomiviirusega (HPV), see viirus levib sugulisel teel. Suguelu varane alustamine, palju suguelu partnereid ja varane nakatumine HPV-ga soodustavad haigestumist emakakaelavähki nooremas eas," selgitab doktor Niine-Roolaht

Tema sõnul on papilloomiviirusega nakatumine välditav, kui vaktsineeritakse enne suguelu algust, vaktsineerimisest saavad kasu ka need noored naised, kes juba elavad suguelu. Kahjuks praegu tuleb ka noortel tüdrukutel vaktsiini eest ise maksta, haigekassa seda ei kompenseeri.

Kokkuvõtteks - emakakaelavähk on välditav vaktsineerimisega, vähki on võimalik avastada varases staadiumis külastades regulaarselt naistearsti, osaledes sõeluuringul.

Sellel aastal saadab Haigekassa nimelised kutsed emakakaelavähi sõeluuringule 1961., 1966., 1971., 1976., 1981. ja 1986. aastal sündinud ravikindlustatud naistele.
Uuringul osalemiseks ei pea kutse saamist ära ootama, sest uuringule võib registreeruda juba täna.