Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
1. veebruar 2016, 11:55

Kui juhiloa taotlejal on vajalik uneapnoe uuring - kes selle eest tasub? (17)

Alates 1. jaanuarist kehtiva muudatuse kohaselt tuleb keskmise või raske uneapnoe sündroomi kahtluse esinemisel juhiloataotleja enne juhiloa väljastamist või uuendamist suunata eriuuringutele - kes tasub uuringute eest?

Haigekassa esmatasandipaketi talituse juht Külli Friedemann vastab ajakirjas Perearst: "Seadusandluse kohaselt tasub mootorsõidukijuhi ja juhtimisõiguse taotleja tervisekontrolli eest mootorsõidukijuht ja juhtimisõiguse taotleja ise, kuigi võib tasuda ka tööandja. Obstruktiivse uneapnoe sündroomi kahtluse korral saab patsiendi suunata unemeditsiiniarsti (somnoloogi) konsultatsioonile ja vajaduse korral tehakse ka diagnoosi kinnitamiseks vajalikud spetsiifilised uuringud.

Obstruktiivse uneapnoe sündroomi diagnoosi kinnitamiseks tehtavate uuringute tõttu võib tervisetõendi hind sõltuvalt tehtud uuringust kujuneda suuremaks. Uneapnoe diagnoosimise alus on patsiendi sümptomite kirjeldus ja une kvaliteedi hindamine polüsomnograafia või kogu öö digitaliseeritud pulssoksümeetrilise uuringu abil.

Tervisekontrolli läbimisega seonduvad kulud sõltuvad tervisekontrolli tegija määratud hinnakirjast. Patsiendi suunamine uuringule konkreetsesse raviasutusse sõltub patsiendi vajadusest ja perearsti otsusest."