Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
3. veebruar 2016, 11:36

Tartu seksuaaltervise kliinik tähistab 20. sünnipäeva

Tartu Seksuaaltervise Kliinik avas uksed noortele mõeldud nõustamiskeskusena 1995. aasta sügisel Tartu Linna Polikliiniku ruumides. Esimese tegevusena viidi läbi uuenduslikke seksuaaltervist käsitlevad loenguid kooliõpilastele ja alatest veebruarist 1996. aastal võeti vastu ja nõustati noori ka individuaalselt.

Nõustamiskeskus võeti noorte poolt kiiresti omaks: esimesel aastal oli külastusi 430, järgmisel 1753 ja paaril viimasel aastal 12000-12500.

Alates 2008. aastast kannab kliinik nime Tartu Seksuaaltervise Kliinik ja viimased 13 aastat asub see aadressil Vaksali tn 17.

Siiani on kliiniku peamiseks tegevusvaldkonnaks noorte seksuaaltervisealane nõustamine. Kliinikus käivad nii noored mehed kui naised. Nõustamist ja abi saab kõigi ja väga erinevate seksuaaltervisega seotud probleemide korral. Võimalik on testida HIV ja teiste seksuaalsel teel levivate nakkuste suhtes, saada psühholoogilist ning seksuaalnõustamist, konsulteerida rasestumisvastaste vahendite osas. Keskus pakub esmast abi ja pikaajalist järelravi seksuaalvägivalla ohvritele.

Noorte nõustamiskeskus ühendab endas noortesõbralikku seksuaaltervisealase nõustamist ja seksuaalharidust (keskust külastavad klassid, toimuvad loengud seksuaaltervisest ja tutvutakse keskusega - nii on kindel tunne pöörduda, kui edaspidi peaks vaja olema).

Noortesõbralikkus - mis see on? Kliiniku juhataja, doktor Kadri Sikk, selgitab: "Teenused on tasuta (teenuseid rahastab Eesti Haigekassa ja koordineerib Eesti Seksuaaltervise Liit)); pöördumine on püütud teha võimalikult lihtsaks- iga päev avatud vastuvõtt nii kohe pöördujatele kui registreeritutele. Personal on hea erialase ja nõustamiskoolitusega - osatakse märgata ja ära tunda muresid ning lahenduse leidmisel abiks olla."

Vastuvõtule saab registreerida ka internetis. Kõigil tööpäevadel on kättesaadav telefoninõustamine - keskusesse helistades vastab telefonile noortenõustaja, kes annab asjakohast nõu ja vajadusel soovitab vastuvõtule pöörduda. See hoiab ära asjatuid visiite ja ennetab paljusi terviseprobleeme. Noortele on vaja ilma etteregistreerimiseta pöördumise võimalust- ilma selleta võivad jääda mõned probleemid ennetamata või nende lahendamine hiljaks. Lisaks individuaalvastuvõttudele toimuvad kliinikus seksuaalhariduslikud loengud, mida kool saab oma õpilastele tellida. Reelika Kiivit, kes on aastaid olnud noortekeskuses nõustaja ja koolitaja, selgitab: „Oleme pidanud noorte hulgas populaarseid loenguid nii noorte nõustamiseskuses kui koolides. Teeme koostööd ka arstiteaduse üliõpilaste seltsi aktiivsete liikmetega".

„Meil on töötajate- ja noortesõbralik kollektiiv, kes on avatud kiireteks uuendusteks" ütleb seksuaaltervise kliiniku naistearst Made Laanpere. „Suure osa tööst, just pereplaneerimise osas, teevad meie õed ja ämmaemandad".

Noormeeste osakaalu tõus on rõõmustav - kaasaegsed ja lihtsad suguhaiguste testimise võimalused uriinist on neid kliinikusse üha enam toonud.

Kliinikus saab kokku iganädalaselt tugirühm teismelistele lastevanematele.

„Nägime sellise grupi loomise vajadust, sest teismelistena lapseootel ja last kasvatavad vanemad vajavad lisatuge. MTÜ „Hea Alguse" näol on meil olnud väga hea koostööpartner ja mõttekaaslane" ütleb rühma üks vedajatest psühholoog Monika Vändra.

Lisaks noorte nõustamiskeskusele on kliinikus avatud naistearsti ja naha- ja suguhaiguste arsti vastuvõtud. Tihe koostöö toimub Tartu Ülikooli Kliinikumiga.