Meeled

Marite Kallasma: Leinaga peab üksi toime tulema (22)

LISA KOMMENTAAR

Nii see on ...11. veebruar 2016, 11:53
Leinaga peab ise toime tulema, sest sa oled üksi... Tegelikult pole mitte kedagi, kes saaks seda koormat vähendada. Lohutussônad vôivad tunduda kohatututena, kohmakatena, kunstlikena, ka môttetutena... mônikord siiski aitavad ka, kuid see sôltub leinaja hetkeenesetundest. On vaja aega, vôimalust siiski rääkida, sest endassetômbumine ei kergenda olukorda. Kuid kust leida need inimesed, kes tahavad lôputult neid lugusid kuulata... ja leinaja pisaraid taluda...? Nii ongi, et lôppeks on ikka leinaja oma mustas masenduses üksi ja katsub kuidagi toime tulla.
maeitea5. veebruar 2016, 08:49
4. veebruar 2016, 18:41
Mina ei tahtnud kedagi näha peale mehe surma. Kõik nõuanded ja lohutamine tundus nii kunstlik ja kohustuslik, et ma lausa vältisin neid. Ainult üksinda oli hea olla. Ei istunud ega nutnud, vaid hakkasin hirmsasti toimetama. Otsisin tegevust. Tegin kodus remonti, panin mööbli ringi jms. Õues istutasin tohutult lilli, niitsin muru, raadasin hekki, lõikasin puid jms. Tegin kõik niimoodi ringi, et ka juhuslikult ei satuks midagi ette, mis abikaasat meenutaks. Panin kõik temaga seonduvad pildid ja esemed peitu. Küll kunagi tuleb aeg, kui need välja võtan ja meenutan. Praegu veel ei saa. Olen liiga emotsionaalne ja siis hakkaks kogu see kurbus elu juhtima.
3. veebruar 2016, 23:58
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
erinevus küll4. veebruar 2016, 10:31
Teiste surm pole usklikule muidugi katastroof (arvestades, kui palju on usuga surma külvatud), usklikul endal on aga millegipärast kohutav surmahirm.
kraamer4. veebruar 2016, 17:23
Lugesin seda kustutatud kommentaari ja ei mõista, miks see kustutati.:(
to zxc3. veebruar 2016, 23:51
no sa oled ikka loll, mis loll ja need + ladujad samuti. Maailma ei tule sa mitte üksi, vaid ikka emaüsast ja perekonda. Ja üksi lahkud sa siit, kui sul peret ega lähedasi pole, kui elad üksi.
noo4. veebruar 2016, 10:28
Kurb uudis sulle, to zxc / 23:51: ka sina lähed vaklu söötma üksida, ei tule keegi sinuga kaasa. (Kui plaanid kedagi lähedastest "kaasa võtta", siis otsi varakult abi.)
väga isekas jutt PEAB 3. veebruar 2016, 19:06
midagi ei pea. On inimesi, kes võivad selle teie nõuande tõttu raskesse depressiooni langeda. Igal juhul on see inimene, keda see surm vähem puudutab abiks. Üksitoimetulemise nõuanne on isekas, vastutustundetu ja julm !
isekas?3. veebruar 2016, 19:26
isekas on NÕUDA lähedastelt-sõpradelt tuge, kes mõnikord ka ise leinavad, igaüks peab tõepoolest ise hakkama saama, see ei tähenda ju kõigist eemaldumist, aga toime peame ise tulema, muutumata kaaslastele koormavaks.
isekas on nõuda aga inimlik on toeks olla !5. veebruar 2016, 09:39
kui ühiskonnas on palju ükskõiksust teiste murede suhtes, siis mammi ei pea seda hakkama propageerima et nii peabki.. Huvitav, miks siis üldse leinalaagreid ja muud taolist korraldatakse. Ikkagi on arstide poolt soovituslik, et keegi kusagil oleks toeks. Ahned sugulased, kes kadunukese mammonat lootsid, peavad seda muidugi ,...nii nagu enamus siingi..üleliigseks vaevaks
Ei pea üks toime tulema.3. veebruar 2016, 21:39
Kui on olemas sõpru tuttavaid, kes aitavad leinast kergemini valudest üle saada, siis on just mõtekam rohkem veeta aega sõprade/tuttavate seltsis, kui üksi.
Paljudel näiteks üksi olles just tekibki masendus, stress, tahtmine mitte midagi teha, ehk teisisõnu kaob teatud ajaks elu mõte.
Sovitaksin näiteks endale miski tegevuse leida, parim näiteks on teha tööd või reisida, viibida palju sõprade/tuttavatega koos, mis peletaks võimalikult kiirelt kõik üksinda olemise hetke mõtted peast välja, nii ei teki ka stress ja masendus.
Ise ei suutnud kaua üksinda näiteks olla, kui kaotasin lähedase.
3. veebruar 2016, 23:36
www.radioluxembourg.ee
zxc3. veebruar 2016, 18:48
Jah. Aga põhiline, mida meelest ei maksaks lasta, on see, et siia maailma me tuleme täiesti üksi ja täiesti üksi ka lahkume. Isegi viimase sendi ("leptoni") peame maha jätma.
tõsi3. veebruar 2016, 18:35
lein tuleb läbida,kui keegi omastest lahkub,lohutajad on head aga hiljem ,nii valus kui ka pole,tuleb üksi edasi minna.Kuidas ja kui kaua keegi leinab on individuaalne.Tõsi ta on ,et päris mitu aastat võtab ikka vee silma-kõik tuleb meelde ja midagi parata pole.Isiklikult tunnen seda valu siiani,kuigi juba kolm aastat möödas.Hoidge ja austage üksteist,et pärast kui hilja,süda nii mõnegi asja pärast valutama ei jääks.Kuigi jah,seda valu ei võta ära miski,vaid aeg leevendab-mõtetes aga koguaeg.Hoidke üksteist.
kraamer3. veebruar 2016, 18:19
Mitte, et sa PEAD leinas üksi olema, aga sõprades on vaid pisut abi. Abi on aga sellest, kes koos sinuga sedasama leina leinab.
Põetasime tütrega kaua minu ema ja minu õde. Koorem oli ränk. Ja siis oli see äkki otsas. Korraga, kahe kuulise vahega. Me nutsime koos, leinasime koos, tuletasime meelde mineviku situatsioone
koos. Ja isegi soov kasvõi natukene seda põetuskoormust taas kogeda, oli meil ühtemoodi.
Sellise ühte sammu käiva inimesega on leinavalu kerge jagada.
Just nii ongi,3. veebruar 2016, 15:06
et pärast kalli inimese kaotust on kõik teisiti, ka sina ise oled teistsugune....
üks3. veebruar 2016, 14:43
Marite on meile nii palju väärtuslikku andnud, et tema suhtes võiks lausa palju austust üles näidata.
lesk3. veebruar 2016, 19:11
see ei tähenda siiski seda, et üks "ematheresa "peab " oleks kohustuslik kõigile. Mina arvan, et vahel kehtib hoopis see ütlemine, et leinajale PEAB keegi toeks olema. Inimesed on erinevad ja leingi on erinev.
MAALI 3. veebruar 2016, 14:41
Tore ja meeldiv inimene Marite ,kahju ,et TV enam teda pole sügav kaastunne ja ole ikka tubli elu tuleb edasi elada tore ,et kõrval on sõbrad .
Ju 3. veebruar 2016, 14:40
sinu abikaasa on veel alles. Teised, kes on selle läbi pidanud elama, leiavad tuge, kui loevad-kuulevad samu seiku, mis nad ise on läbi käinud. See teeb kergemaks, et just ongi nii - et egas ainult sinul. Aga teise leina üle ilkuda on küll väga madal
ei ole madal.ehtsalt3. veebruar 2016, 18:17
stalinistist õige eestlase tegu. Ei midagi inimlikku.
naisuke3. veebruar 2016, 13:35
Nii ongi. Ikka tuleb kilde meelde. Ja ikka pudeneb kilde Su seest...Ikka.