Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
4. veebruar 2016, 11:35

Perearst tegeleb päevas 21 patsiendiga (3)

Perearst teeb aastas keskmiselt 4921 vastuvõttu aastas, mis ühekuulise puhkuse korral teeb 21 vastuvõttu tööpäevas. Eriarstidest teevad enim vastuvõtte günekoloog ja oftamoloog.

Eestis teevad arstid ühe elaniku kohta keskmiselt 6,4 visiiti aastas, mis jääb veidi alla OECD liikmesriikide keskmisele, mis 2013. aastal oli 6,6, selgub Tervise Arengu Instituudi analüüsist. 2004. aastaga võrreldes on 2013. aastaks arstivisiitide arv ühe elaniku kohta tõusnud OECD liikmesriikides 5,6%, Eestis on vastav näitaja kasvanud 3,2%.

Eestis on arsti ambulatoorsete vastuvõttude arv üheteistkümne aasta võrdluses langenud 0,5%. Enim ambulatoorseid vastuvõtte tehti 2007. aastal (8,76 miljonit) ja sellest ligi 9% vähem 2010. aastal (7,99 miljonit), mis oli analüüsitavate aastate madalaim.

Hambaarsti vastuvõttude arv on 2004. aastaga võrreldes 2014. aastaks langenud 9,2%. Perearst teeb aastas keskmiselt 4921 vastuvõttu, mis ühekuulise puhkuse korral teeb 21 vastuvõttu tööpäevas.

Maakonniti on analüüsitava perioodi algusaastaga võrreldes 2014. aastaks ühe elaniku kohta tõusnud perearsti vastuvõttude arv valdavalt kõikides ja eriarsti vastuvõttude arv kolmandikus maakondades. Seevastu on hambaarsti vastuvõttude arv langenud enamikes maakondades.

Ametiti teeb eriarstidest ühe elaniku kohta enim vastuvõtte günekoloog ja oftalmoloog.

Kui ambulatoorsed vastuvõtud jagunevad perearstide ja eriarstide vahel pooleks, siis 90% koduvisiitidest teevad perearstid. Koduvisiitide arv on aasta-aastalt langenud. Võrreldes analüüsitava perioodi algusega on 2014. aastaks koduvisiitide arv langenud üle 70%.

Analüüsitaval perioodil mõjutas arsti ambulatoorsete vastuvõttude arvu langus erakorralise meditsiini osakonna tööd, mille töömaht oluliselt kasvas. Samuti mängis arsti vastuvõttude arvu langusel olulist rolli tervishoiu rahastamine. Nii eriarsti kui hambaarsti ambulatoorsete vastuvõttude arvul oli seos elanike üldarvuga, mis aga ei olnud oluline perearsti vastuvõttude korral. Samuti ei olnud arsti vastuvõttudel seost arstide üldarvuga.