Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
4. veebruar 2016, 13:45

Täna on ülemaailmne vähipäev: mida saad sina teha vähendamaks vähki haigestumist? (16)

Kogu maailm tähistab täna vähipäevaga, mille eestvedajaks on Vähivastase Võitluse Liit. Kampaania eesmärgiks on jagada informatsiooni,  kuidas igaüks saab anda oma panuse vähktõve tekitatud üleilmse koormuse vähendamiseks. Mida saab igaüks teha, et vähendada vähki haigestumist?

Loobu suitsetamisest! Suitsetamine on endiselt vähi kõige suurem riskitegur. Tubaka
kasutamine tingib igal aastal viis miljonit surmajuhtumit, mis moodustab 22% kõigist vähist tingitud surmadest

Tubaka kasutamise vähendamine vähendaks ülemaailmselt märkimisväärselt erinevaid vähitüüpe, sealhulgas kopsu-, suuõõne-, neelu-, kõri- , söögitoru-, kõhunäärme-, põie-, neeru-, emakakaela- ja maovähki ning ägedat müeloidset leukeemiat. Ka alkoholi
tarbimist on seostatud suu-, neelu-, kõri-, söögitoru-, kolorektaal-, maksa- ja
rinnavähiga

Võta kaalust alla! Järjest suurenev inimeste rasvumine on probleemiks mitmetes riikides üle maailma. Ülekaalulisus ja rasvumine on tugevalt seotud suurenenud
kolorektaal-, rinna-, emaka-, munasarja-, kõhunäärme-, söögitoru-, neeru- ja sapipõievähi riskiga hilisemas elus.

Samas on üle kolmandiku enamlevinud vähitüüpidest võimalik ennetada tervisliku toitumise, kehakaalu kontrolliall hoidmise ja füüsilise aktiivsuse abil.

Rohkem infot ülemaailmse vähipäeva ning selle kohta, kuidas igaüks saab anda oma panuse vähktõve tekitatud üleilmse koormuse vähendamiseks, leiab Eesti Vähiliidu koduleheküljelt.