Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
5. veebruar 2016, 10:50

Mandlipiimaga toitmine põhjustas imikul skorbuudi

Mandlipiim võib olla terviseteadlike tarbijate seas väga menukas jook, kuid ajakirjas Pediatrics avaldatud uues juhtumiuuringus hoiatatakse selle kasutamise eest rinnapiima- või imiku piimasegu asendajana.

Kui liikumatu poisslapse röntgeniuuringud Hispaanias näitasid tema jala- ja seljaluumõrasid ning üldist luude hõrenemist, otsustasid Valencias asuva Universitario y Politécnico La Fe töötajad selle põhjuseid uurida, vahendab meditsiiniportaal Med24. Uuringu käigus ilmnes, et 11-kuuse imiku ema oli teda üheksa kuu vältel toitnud ainult imikutele mõeldud mandlipiima­ või mandlijahul põhinevate jookidega ning see päädis skorbuudiga.

Skorbuut on haruldane ja raske haigus, mida põdesid kunagi meremehed, kes ei saanud pikkade merel viibitud kuude jooksul piisavalt C-vitamiini. Kuna pärast kahte kuud rinnaga toitmist anti lapsele ainult taimseid jooke, jäi tal arstide sõnul vajaka rinnapiimas või lehmapiimal põhinevates laste piimasegudes leiduvatest olulistest vitamiinidest. Ema väitel oli lapsel tekkinud nahapõletik ja arst oli soovitanud kasutada mandlipiima. Ema ei korvanud seejuures toitainete puudujääki puu- ja köögiviljapüreedega.