Aedes sääsed kannavad lisaks zika-viirusele edasi ka dengue palavikku ning Chikungunya viirust. Foto: Vida Press
Keha
8. veebruar 2016, 11:00

Zika-viiruse nakkuse suhtes saab lasta ennast analüüsida (5)

Kui inimene naaseb reisilt zika-viiruse piirkonnast, saab ta nüüd südamerahu huvides lasta end selle nakkuse suhtes analüüsida.

Zika-viirusnakkus on levinud eelkõige Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, vähem ka Kagu-Aasias ja Okeaanias, kus see levib sääsehammustuse kaudu. Eeldatavasti võib viirus lisaks sääsehammustusele levida ka sugulisel teel ning emalt lootele raseduse ajal.

Viirusekandjad on Aedes sääsed, mis on levinud troopilistes maades, kuid ka Euroopa Liidu lõunaosas, eelkõige Vahemere ääres. Seetõttu kaasneb sissetoodud haigusjuhtude kohaliku leviku oht suveperioodil. Terviseameti info kohaselt on sissetoodud haigusjuhte registreeritud Soomes, Saksamaal, Kanadas, Ameerika Ühendriikides, Jaapanis, Austraalias ja mujalgi.

80% haigusjuhtudel ei esine sümptomeid. Haigusnähud esinevad ühel nakatunul viiest - nendeks on tüüpiliselt kõrge (üle 38,5ᵒC) palavik, peavalu, mittemädane silma sidekesta põletik, näolt kehale leviv nahalööve, lihas- ja liigesvalu ning liigesturse. Haiguse kulg on tavaliselt kerge ja umbes nädalaga iseparanev, kuid haigusjärgselt võib välja kujuneda jõuetusseisund. Zika viirus võib põhjustada Guillain-Barré sündroomi, raseda nakatumisel loote väärarenguid ja mikrotsefaaliat (aju arengu peatumine ja väikese pea sündroom) vastsündinul.

Alates veebruarist on võimalik Zika viiruse suhtes end diagnoosida veeniverepõhiselt synlab Eesti meditsiinilaborites. „ Meie poole on pöördunud mitmeid ohupiirkonnas reisinud inimesi ning otsustasime selle analüüsi oma valikusse lisada. Näidustatud on eelkõige need, kes on viimase kolme nädala jooksul reisinud puhangu piirkonda ja on esinenud Zika viirusele tüüpilisi haigusnähte. Antikehad ilmuvad tavaliselt esimese haigusnädala jooksul, " selgitab dr Paul Naaber, Synlab meditsiinilabori  infektsioonhaiguste valdkonna juht.

Zika viiruse vastaste antikehade (IgM ja IgG) analüüse võivad kõik huvilised teha Synlabi meditsiinilaborites ja verevõtupunktides. Zika viiruse analüüs tehakse veeniverest, vere andmiseks ei pea (patsient) olema söömata-joomata.
Verevõtt toimub jooksva järjekorra alusel, ette ei pea ennast registreerima.

Zika viiruse IgG ja IgM analüüs teostatakse koos, kokku on hind 82,28 €, millele lisandub verevõtutasu 3 €. Analüüsi tulemused saab orienteeruvalt 1 töönädala jooksul.