Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
8. veebruar 2016, 15:40

Perearsti tegemata töö: Haiglasse sattus pooleteiseaastane laps, kes kaalus vaid kuus kilo (44)

Tallinna lastehaiglasse sattus toitmisprobleemidega kriitilises seisus pooleteiseaastane laps, kes kaalus haiguse tõttu vaid kuus kilo. 

"Emal oli juba kuus last, kõik kõhnakesed – ta ei osanud arvatagi, et väikseim laps on kidurake hoopis haiguse tõttu," ütles sotsiaaltöötaja Karin Agrov, kelle sõnul annaks selliseid juhtumeid ennetada, kui perearst beebit pärast sündi kodus külastaks, kirjutab ajaleht Pealinn.

Laste arv, kes satuvad esimesel elukuul haiglasse, on lubamatult suur. Kahjuks sõdivad nii perearstid kui ka haigekassa sotsiaalministeeriumi plaani vastu muuta perearsti või õe kodukülastus vastsündinu juurde kohustuslikuks, kuigi see võiks nii mõnigi kord päästa beebi elu.

Haigekassa ja perearstide seltsi meelest piisab vaid IT lahendusest, mis registreeriks automaatselt vastsündinu ema perearsti nimistusse. 

Haiglasse satub massiliselt alatoitunud lapsi  

"Ega laste elusid ei päästa ju see, kui perearst tema sündi üksnes oma arvutis näeb," nendib seda kommenteerides lastearst ja Tallinna abilinnapea Merike Martinson. "Perearst peab ikka lapsele endale otsa vaatama. Kui perearstid koduvisiitidest keelduvad, siis ei ole ka mingist moodsast IT lahendusest grammigi abi."

"Minu meelest on see, et perearst käib oma nimistu vastsündinuid kodus vaatamas, niivõrd elementaarne, et ei vajaks isegi diskussiooni," lausus Martinson, kelle sõnul kogeb praegu vaid iga neljas vastsündinu seda õnne, et perearst või -õde teda sünnitusmajast koju tulles külastab, ning koduvisiitide arv aasta-aastalt aina langeb. Seevastu laste hulk, kes esimesel elukuul haiglasse satub, on püsivalt lubamatult suur.

Ka lastehaigla sotsiaaltöötaja Karin Agrovi sõnul uutub ta oma töös kokku küllalt suure hulga kurbade juhtumitega, mida perearstivisiidiga oleks võinud ennetada. "Kõige suuremad probleemid esimestel elunädalatel on see, et laps ei saa rinnast piima kätte või pole ema selgeks saanud, kuidas täpselt last toita. Kui nad haiglasse jõuavad, on nad sünnikaalust palju kaotanud," rääkis ta. "Sellisel juhul oleks perearsti nõuannetest palju abi. Sageli on toitumisprobleemi kõrval ka muu haigus. Mõni laps on haige pikka aega, enne kui ema aru saab, et midagi on viltu. Tema oli hoopis väga rahul, et laps on nii vaikne ja rahulik."

Agrov märkis, et see ei tähenda, et tegemist on halva vanemaga – ema lihtsalt ei pruugi tita terviseprobleemi märgata.

Sotsiaaltöötaja tõi näite, kus haiglasse sattus toitmisprobleemidega kriitilises seisus pooleteiseaastane poiss, kes kaalus vaid kuus kilo, keda tuli suisa mitu kuud turgutada, et ta eakohasesse vormi saaks. "Ema ei osanud arvatagi, et selle taga, et laps ei söö korralikult on tegelikult raske haigus. Need selgusid alles siis, kui ta arsti juurde sattus," rääkis sotsiaaltöötaja. "Emal oli juba enne kuus last, kõik sellised väikesed ja kõhnad, ta ei osanud kahtlustadagi, et kõige väiksem laps on nii kidurake haiguse tõttu. Pealegi oli tal teiste lastega palju tegemist, mistõttu beebile ei jagunud tähelepanu nii palju kui mõnes teises peres."

See pere oli ka sotsiaaltöötaja vaateväljas, kuid ka tema ei osanud kahtlustada, et titaga midagi korrast ära on. "Pealegi ei ole sotsiaaltöötaja arst – tema ei oska ja ei saagi haigust diagnoosida," nentis Agrov.

Haigused ei avaldu esimesel elupäeval

Agrov lisas, et perearst oleks koduvisiidil lapse alakaalulisust tõenäoliselt märganud ning laps oleks kiiremini spetsialisti abi saanud. "Minu meelest on perearstide-õdede vastsündinute koduvisiidid väga vajalikud," mainis ta. "Oma praktikas näen väga raskeid juhtumeid, mille puhul võiks eeldada, et varasema sekkumise korral ei oleks nad haiglasse sattunud."

Martinson kinnitas, et perearstivisiit aitaks nii mõnegi probleemi lahendada. "Tänapäeval lastakse noor ema koos beebiga haiglast koju juba esimesel-teisel päeval. Kuid kui palju jõuab arst värskeid lapsevanemaid haiglas nõustada ja kui palju äsjasünnitanud ema suudab infot üldse vastu võtta? Noor ema tuleb teisel päeval sünnitusmajast koju, on väsinud, kurnatud, oma muredega üksi. Ja nüüd peab ta vastutama väikese ilmakodaniku eest. Tal on tuge vaja! Pealegi ei avaldu mitte kõik vastsündinute terviseprobleemid sünnitushaiglas esimeste elutundide jooksul, mõni tekib hiljem. Lõpuks, kui tervisehäda silmnähtavalt välja lööb, on vanemad paanikas ja sõidavad haiglasse erakorralisse vastuvõttu. Tihti tulebki siis haiglasse jääda. Kuid perearstivisiidiga oleks võinud tita raske haigestumise ära hoida. On igati mõistlik, kui perearst käib esimesel nädalal pärast haiglast tulekut vaatamas, kas ema ja beebi on rahul, terved ja õnnelikud."

Merike Martinsoni sõnul ei ole perearstitöö mitte ainult ravimine, vaid ka ennetus. "Viimastel aastatel rõhutatakse profülaktika osatähtust perearstitöös. Beebi koduvisiit peaks olema üks perearsti ennetustegevustest."

Praeguse seaduse järgi peab perearst tegema koduvisiite, ka ka vastsündinute omi, juhul, kui ta leiab selle vajaliku olevat.