Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. veebruar 2016, 16:28

LÕPP LIIGESEVALULE: Valmista ise maitsev ja valu leevendav smuuti (12)

Väga suur hulk inimesi kogu maailmas on kimpus nii valutava selja, põlve kui pahkluudega ning seda olenemata vanusest. Statistika andmeil on kolmandik täiskasvanuist viimase 30 päeva jooksul liigesevalu tundnud.

Valud kimbutavad sageli inimesi, kes veedavad terve päeva sundasendis istudes ja ei liiguta end ka vabal ajal. Kuid ka mitmed tervisehädad võivad liigesevalu kaasa tuua, näiteks osteoartriit, reumatoidartriit, podagra ja erinevad vigastused, kirjutab Healthy Life Tricks. Valu valuks, kuid kõige hullem on see, et see võib hakata igapäevaelu segama.

Valu leevendamiseks on erinevaid viise, üks võimalus on rüübata põletikuvastast smuutit, mis on maitsev peale selle.

Smuuti valmistamiseks vajad sa 1 apelsini, 2 tassi ananassitükke, 2 varssellerit, 2 pirni, 1 sidrunit, 2,5 cm pikkuse jupi ingverijuurt ning sama pika jupi kurkumi juurt, musta pipart, ½ tl kookosõli.

Smuuti valmistamiseks koori sidrun, apelsin, ingver ja kurkum, tükelda ananass ja pirnid. Pane kõik koostisosad blenderisse ning sega, kuniks saad ühtlase segu. Kui sa ei jaksa kõike korraga ära juua, pane smuuti suletavasse klaaspurki ning säilita seda külmkapis.

Oluline on just smuuti valmistamine blenderis, mitte mahlapressis, sest see on kiudainete seisukohalt parem. Hiljutine uuring kinnitab, et kõrge kiudainetesisaldusega toitu tarbivatel inimestel on põletikumarker organismis väiksem.

Smuuti teevad tervislikuks selle koostisosad, milles on palju erinevaid põletikke ja liigesevalu leevendavaid aineid. Ananassis on näiteks aine nimega bromelain, apelsin, sidrun ja pirn on tulvil C-vitamiini, selleris on ohtralt K-vitamiine, sidrunis on ka E-vitamiine, ingveri võlusõnaks on gingerol, kurkumis sisalduv kurkumiin aitab uuringute andmeil põletikke ja valu leevendada võrdselt ibuprofeeniga.