Kerli MägarFoto: Tairo Lutter
Keha
10. veebruar 2016, 09:30

Appi! Miks mu juuksed välja langevad?

Kas sinu juuksepiir hõreneb või ehmatab hommikul ärgates sind suur juuksepahmak padjal? Kuigi esimese hooga muretsemiseks ehk põhjust polegi, sest loomulik juustekadu on meil kõigil, tasuks ometi teada, kuna liialt peast langevate juuste pärast muretseda ja mida siis teha.

"Juuste väljalangemine on lühema ajaperioodi jooksul toimuv aktiivne protsess, kus juuksesibul laseb lahti juuksenäsast enne loomuliku kasvutsükli lõppu," räägib Juuste Akadeemia juukseuurija Kerli Mägar. Kiilanemiseks võib Mägari sõnul pidada seda, kui aastate jooksul langeb juukseid rohkem välja kui tagasi kasvab. „Kiire kiilanemise vorm on muidugi alopecia areata, kus tühjad juusteta alad võivad tekkida isegi üleöö," räägib Mägar.

Toit ja elustiil mõjutavad kiilanemist tugevalt

Salon+ stilist ja koolitaja Keete Viira lausub, et talle juuksurina tundub, et juuste väljalangemist ja kiilaspäisust on järjest rohkem ning järjest noorematel inimestel. Temaga nõustub ka Mägar.

„Järjest enam esineb juuste väljalangemist ning peanaha probleeme nüüd ka noorematel inimestel, ka lastel," nendib Mäger.

Juukseuurija sõnul on aastate jooksul ühiselt arstidega läbiviidud juuksejuure uuringud näidanud, et juuste väljalangemine toimub enamasti mitme teguri koosmõjul ning et põhjused on alati inimestel erinevad. Sagedasemateks põhjusteks nimetab Mägar vajalike vitamiinide ja mineraalainete puuduse, soolestiku ja hormoonide tasakaalutuse, keha happe-aluselise vahekorra tasakaalutuse, põletikulised protsessid, juuksenäsa passiivsuse, halva mikrovereringe, ummistunud juuksepesad.

Soomes Oulu Ülikoolis 2012. aastal läbi viidud tüvirakkude uuring tõi Mägeri sõnul kiilanemise põhjustena välja ka elektromagnetkiirguse, erinevad haigused ja tugevatoimelised ravimid, samuti teatud ained juuksehooldusvahendites.

Keete Viira sõnul on juuste väljalangemises enamasti süüdi miski järgmistest kaheksast faktorist: pärilikkus, elumuutused, ravimid, tervis, stress ja trauma, vananemine, keskkond, toitumine ja dieet.

Mägeri sõnul mängib meestüüpi kiilanemise puhul olulist rolli meessuguhormooni testosterooni muutumine dihüdrotestosterooniks, mille normist kõrgem tase veres põhjustab juuste väljalangemist. "Kuid ka sellisel juhul lisandub veel teisi juuste väljalangemist põhjustavaid tegureid," lausub ta.

Viira sõnul võib naisi tabada suurem juustekadu ka pärast sünnitust, mil hormoonid on tasakaalust väljas.

Nii naiste kui meeste juuste tervisele avaldab kahjulikku mõju meid ümbritsev keskkond, puhta ja toitainete rikka toidu vähesus ning suurel hulgal rämpstoidu tarbimine.

Kui põhjused teada, saab tagajärgedega tegeleda

Kerli Mägar lohutab, et kiilanemist saab ennetada või vähemasti pidurdada. „Oluline on välja selgitada kiilanemise põhjused," selgitab ta, et selleks on vaja teha arsti juures teha vereanalüüsid ja salongis juuksejuure uuring.

Mägar teab, et juuksed reageerivad kehas toimuvatele muutustele ja tekkinud tasakaalutusele sageli enne, kui vereanalüüs seda terviseprobleemina kajastab.

"Seetõttu saavad paljud juuste ja peanaha probleemid, mille puhul vereanalüüsid on korras, abi toitumise korrigeerimise, looduslike protseduuride ning juuksekasvu aktiveerivate toidulisandite ning juukseseerumitega," räägib Mägar.

„Praktikas oleme näinud, et meestüüpi juuste väljalangemist on võimalik kontrolli all hoida ning on juhtumeid, kus juuste kasv on ka uuesti aktiveerunud," lisab Mäger. Spetsialistide kinnitusel on aga nii, et juuste olukorra parandamisele aitab väline tegevus kaasa vaid 40%, sisemisel ravil ehk elustiili muutusel on selles suurem osa.