Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. veebruar 2016, 13:32

Ohatis varitseb: ära kasuta võõraid huulepulki!

Miks ei peaks kaubanduskeskuses huulepulgatestritega huuli värvima? Sest nii võib saada ohatise ehk külmavilli, mis jääb organismi igavesti ning hakkab stressi ja suurte temperatuurimuutuste korral huulel välja lööma.

"Ohatist ehk herpest, mida ka külmavilliks kutsutakse, tekitab viirusnakkus Herpes simplex, mille tulemusena tekib suu limaskestale, huultele või ka põskedele valulik villiline nahapõletik," räägib Apotheka apteeker Kerli Valge. Läbipaistvad villid tuhmuvad ja kuivavad tema sõnul mõne nädala jooksul koorikuks, mis armi jätmata irduvad.

Ohatist enneta immuunsüsteemi tugevdades

Herpes simplexi viirus jääb apteekri kinnitusel inimese organismi kogu eluks, lüües tavaliselt välja immuunsüsteemi nõrgenemisel – näiteks külmetudes, mõne teise haigusega koos, aga ka stressi, väsimuse või suure temperatuurimuutuse korral, huulte või naha vigastuste järel. Samuti võib herpes endast märku anda hormonaalsete muutuste tõttu, näiteks raseduse tõttu või sünnituse järgselt.

Herpesesse nakatumine sõltub eelkõige organismi vastupanuvõimest. "Kuna viiruse aktiivse eritumise korral on viiruse kontsentratsioon kordades kõrgem ja seega nakatumise risk oluliselt suurem, tuleb vältida ohatisega inimese suudlemist, sama kehtib ka suuseksi kohta, sest huuleherpes võib levida edasi ka suguelunditele," kostab Kerli Valge.

Ka ei soovita ta oma huulepalsamit jagada ei pereliikmete, sõprade ega tuttavatega ning hoiduda kauplustes huulepulgatestritega huulte värvimisest, sest huulepulk või huulepalsam on suudlemise kõrval üks peamisi viise, kuidas huuleherpes levib. Kerli Valge paneb südamele, et tekkinud ohatise villi ei tohi katki teha ega seda katsuda. "Kui mõnel pereliikmel on ohatis avaldunud, tuleb kasutada eraldi käterätikuid ja pesta tihti käsi," õpetab ta.

Kuidas ohatisega võidelda?

Kui huul hakkab juba pakitsema ja kihelema, oleks hea hoida käepärast ohatise tekkimist leevendavaid geele. "Ohatise vastu on apteegi käsimüügis laias laastus kolme liiki tooteid – hapete ja räni baasil toimivad tooted, mis eeskätt kuivatavad; plaastrid, mis aitavad viiruse vastu võidelda, viiruse levimist tõkestada ja katkist kohta varjata; ning atsikloviiri või pentsikloviiri sisaldavad käsimüügiravimid," räägib Kerli Valge.

Käsimüügiravimitest sisaldavad ohatist ravivad salvid kõik kas atsikloviiri või pentsikloviiri, neid peaks Kerli Valge soovitusel nahale määrima esimesel võimalusel, kui on tunda ohatisele iseloomulikku kihelust. "Varajane ravi alustamine võib takistada ohatise väljalöömist ning kui ohatis on juba tekkinud, aitab salv selle paranemisele kaasa," selgitab apteeker.

Tema sõnul piisab tavalise huuleherpese korral apteegis pakutavatest paiksetest viirusevastastest vahenditest. "Kui ohatis aga kümne päeva jooksul ei taandu, tuleb kindlasti pöörduda arsti poole, kes kirjutab välja retseptiravimi," soovitab Kerli Valge.