Olga JerjominaFoto: Erakogu
Treenimine
9. veebruar 2016, 13:27

Treener: Õige toitumine on sama oluline, kui trennis käimine (1)

Kaalulangetamine, tervislik eluviis ja keha vormis hoidmine on tänapäeval inimeste seas väga olulised teemad. Kuidas üle saada spordiklubi esimese korra külastamise hirmust ning kuidas on seotud omavahel treening ja toitumine, räägib Terase spordiklubi treener Olga Jerjomina.
 
Kuidas saada üle spordiklubi külastamise hirmust?
 
Miks keegi peaks muretsema selle pärast, mida teised spordiklubi külalised temast arvavad? Adekvaatsed inimesed tulevad spordiklubisse trenni tegema ja teiste inimeste vaatlemine nende treeningkavasse ei kuulu. Teiste pilke võid karta ehk siis, kui oled ükssarvik.
 
Kui inimene kardab jõusaali esmast külastamist, siis igas jõusaalis on olemas valvetreener (kas püsivalt või valitud ajal), kellelt tuge paluda. Samuti on võimalus külastada rühmatreeningut algajatele ehk saada selgeks Jõusaali ABC.
 
Mitu korda nädalas võiks käia trennis inimene, kelle eesmärk on kaalu langetada?
 
Sõltub sellest, kui kiiresti inimene tahab kaalu langetada, optimaalne variant oleks 3 korda nädalas.
 
Tuleb meeles pidada, et õige toitumine on sama oluline, kui trennis käimine. Kui toitumine on käest ära, võib olla nii, et ka iga päev trennis käimine ei anna tulemusi.
 
Milliseid treeninguid võiks valida inimene, kes tahab kaalu kaotada?
 
Kui toitumine on õige ning treening toimub regulaarselt, sobib iga meelepärane treening. Kui inimene alles alustab enda treenimisega, jälgib oma toitumist ja tal on, mida kaotada, ei tohiks kaalu langetamisega mingeid probleeme olla.

 

Kui pikk peaks üks treening ajaliselt olema?

Keskmise koormusega treening võiks kesta 40-60 minutit. Kui inimene on  spordiharrastaja ja tahab enda vormishoidmiseks normaalset koormust, pole mõtet teha 2-3 intensiivset rühmatreeningut järjest või üle tunni jõusaalis pingutada. Kogemus on näidanud, et sel juhul ei saa ükski trenn tehtud 100%.
 
Kui vajalik oleks treeningute kõrvale tellida ka toitumiskava?
 
Väga vajalik, kui inimesel ei ole kogemusi ega teadmisi sellel alal. Kõikvõimalik info on saadaval ka internetis, seega igaüks võib proovida teha endale toitumiskava, mida saab vajadusel korrigeerida. Personaaltreeneri poolt väljastatud toitumiskava on üldjuhul standardkava, mida korrigeeritakse, arvestades konkreetse inimese eripäradega. Üks ja sama toitumiskava ei sobiks kahele erinevale inimesele.