Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. veebruar 2016, 11:34

Milline on see laialt levinud aine, mis päästab mehed erektsioonihäiretest? (10)

Uue uuringu kohaselt on marju ja tsitrusvilju söövatel meestel väiksem erektsiooni saavutamise ja säilitamisega seotud probleemide risk.

Nimetatud toiduainete ühine joon on see, et nad sisaldavad väga palju flavonoide – aineid, mida leidub peaaegu kõigis puu- ja köögiviljades, kirjutab meditsiiniportaal Med24. See mitmekesine keemiliste ühendite rühm on suuresti vastutav meie puu- ja köögiviljade pilkupüüdva värvi eest.

Seda väidavad East Anglia ülikooli (UEA) teadlased, kes uurisid, kas flavonoide sisaldavad toidud võiksid aidata ennetada erektsiooniprobleeme. Uuringutes keskenduti kuuele peamiselt söödavale flavonoidiliigile ja leiti, et kasulikud on neist eelkõige kolm – antotsüaniinid, flavanoonid ja flavoonid.

„Flavonoidide juures on tõeliselt huvitav see, et nii kliiniliste uuringute kui ka laboratooriumi andmed viitavad sellele, et flavonoidid võivad vererõhku ja verevarustust parandada ning meie artereid paindlikumaks muuta," lausus uuringu juht professor Aedín Cassidy UEA-st. Uurijad leidsid nimelt, et neil meestel, kelle toit sisaldas palju antotsüaniine, flavanoone ja flavoone, oli häirete tekkimise tõenäosus väiksem.

„Efektiivsuselt teisel kohal olid tsitruse flavanoonid," sõnas Cassidy. Flavonoide leidub maasikates, mustikates, mustades sõstardes, viinamarjades, punases veinis, õuntes, pirnides, kirssides ja tsitrusviljades.