Foto: Vida Press
Uudised
10. veebruar 2016, 10:13

Mida teha, kui menstruatsiooni ajal pea valutab? (2)

Nii mõnigi naine kurdab kord kuus, vahetult enne päevi, ränga peavalu üle, mis võib mõnikord kesta lausa pool nädalat järjest. See on niinimetatud menstruaalmigreen ehk hormonaalse tsükliga seotud peavalu, mis on tingitud päevade eelsest östrogeenide taseme langusest, räägib Apotheka proviisor Kristiina Sepp.

"Mõne inimese organism on selliste hormonaalsete muutuste suhtes tundlikum, teistel ei pruugi hormonaalsed kõikumised aga kuidagi väljenduda," märgib Kristiina Sepp.

Menstruaalmigreeni kogeb arstide hinnangul 10–15% migreeni all kannatavaid naisi.

Kui päevade ajal kipub pea valutama, võib proviisori sõnul abi saada apteegi käsimüügi peamistest peavalurohtudest paratsetamoolist või ibuprofeenist. "Samas võib leida ka ravimeid, kus kombineeritakse paratsetamooli kodeiini või kofeiiniga. Neid tuleks kasutada harvem ja jälgida, et valuvaigistavate ravimite tarvitamine ei muutuks liigsagedaseks, muidu võivad peavalud krooniliseks muutuda," hoiatab Kristiina Sepp.

Nii nagu iga peavalu puhul, on ka päevadega kaasneva valu puhul oluline ravimi õigeaegne võtmine. "Peavalu leevendamine võiks alata kohe kui on tunda valuaistingut," soovitab Sepp. Pikaajalisel valu kannatamisel on oht, et valu tugevnemise järel ravim enam nii tõhus pole, see aga võib viia liiga suurte ravimiannuste tarvitamiseni. "Mida varem valuvaigistav ravim sisse võtta, seda suurema tõenäosusega valu ka vaibub," lausub proviisor.

Kristiina Sepp soovitab jälgida ka iga üksiku annuse õiget suurust. "Näiteks keskmine täiskasvanu peaks paratsetamooli võtma kaks 500 mg-st tabletti. Kui aga valida ibuprofeen, siis tuleks võtta korraga 400 mg, sest poole väiksem kogus ei pruugi aidata," õpetab ta. Väiksema annuse tarvitamise ja selle mitte toimimise korral arvatakse Kristiina Sepa kogemusel tihti ekslikult, et see ravim ei aita, kuid tegelikult peitub põhjus hoopis alaravis.

Ravimite kõrval ei tohi proviisori sõnul unustada ka teisi ravivõtteid. "Kasutusel on erinevad jahutavad salvid ja külmakotid, hästi mõjuvad lõõgastavad protseduurid, puhkus, uni ja hea tuju üleval hoidmine," loetleb ta.

Kui peavalu jääb kestma pikemaks ajaks, soovitab proviisor täpsema diagnoosi saamiseks pöörduda arsti poole.