Foto: Vida Press
Toiduuudised
11. veebruar 2016, 12:00

Üheksa vürtsi, mis võivad päästa su elu (1)

Kui kasutad maitseainetena vaid soola ja pipart, ei ole sa mitte vaid kaotanud osa oma toidu maitsest, vaid ka võimaluse elada kaua ja tervena.

Hiinas ja Kaug-Idas kasutatakse vürtse tervendamise eesmärgil juba iidsetest aegadest peale. Ka paljud tänapäevased uuringud kinnitavad vürtside kasu tervisele.

Möödunud suvel avaldati näiteks ühe pea neli aastat kestnud ning 500 000 inimest hõlmanud uuringu tulemused, mis kinnitas, et inimesed, kes lisavad oma toidule vürtse, vähendasid enneaegse surma riski tervelt 14% võrreldes nendega, kes vürtsikaid toite ei tarbinud.

Millistest vürtsidest on tervisele enim kasu, kirjutab Alternet.

1. Pune on rikas fütotoitainete allikas, selle maitsetaime ühes grammis on rohkem antioksüdante, kui apelsinides, õuntes või mustikates. Punes sisalduvatel ainetel on tugev antibakteriaalne toime. Mehhikos läbi viidud uuringu kohaselt on pune võitluses sooleparasiitidega oluliselt efektiivsem kui mõni väga levinud ravim. Teised uuringud on kinnitanud pune põletikuvastast toimet. Pune sisaldavad salvid leevendavad bakteriaalseid infektsioone, seda kasutades paranevad ka operatsioonijärgsed haavad paremini.

2. Tšillipiprad, sh cayenne pipar sisaldavad oma koostises kapsaitsiini, võimast põletikuvastast ainet, mis aitab vähendada valu. Mida vürtsikam pipar, seda rohkem kapsaitsiini Lisaks valule aitab see puhastada nina ja kopse liigsest limast, olles seega tõhusaks ravimiks nohu ja teiste hingamisteede haiguste korral. Sellest on abi ka kaalu kaotamise soovi korral: just kapsaitsiin pärsib söögiisu ja tõstab keha sisetemperatuuri, mistõttu kalorid põlevad kiiremini.

3. Kaneel ei ole mitte üksnes võimas antioksüdant, vaid ka võimas antimikroobne aine, millel on võime lõpetada kõikvõimalike seen- ja pärmhaiguste levik. See maitsev vürts aitab ennetada trombe ning sellest on kasu ka südame-veresoonkonna haiguste korral. 2003. aastal läbi viidud uuring kinnitas, et 1-6 grammi kaneeli päevas aitab veresuhkrut kontrolli all hoida 2. tüüpi diabeedi põdejail, samas aitab see kontrollida ka LDL ehk halva kolesterooli ja üldise kolesterooli taset.

4. Ingver aitab eriti hästi iivelduse korral. Selles sisalduv toimeaine gingerol leevendab merehaigust, sellest saab abi ka hommikuse iivelduse vastu raseduse korral. Samuti aitab see veresooni lõdvestada, vereringet stimuleerida ja valu leevendada. Ingveril on ka tugev põletikuvastane toime ning kõrge antioksüdantide sisaldus.

5. Kurkum on tõeline supervürts. Kurkumiin, kurkumile erkkollast värvust lisav aine on tõhusam paljudest põletikuvastastest ravimitest. Kurkumist võib olla abi võitluses Crohni tõve, haavandilise koliidi, reumatoidartriidi, vähi, südamehaiguste ja ka Alzheimeri tõvega.

6. Salvei on samuti tugev antioksüdant ja põletikuvastane taime, sellest võib olla palju kasu võitluses reumatoidartriidi ja bronhiaalastmaga. Lisaks kinnitab 2003. aastal läbi viidud uuring, et salveiõli kasutamine aitab mälu parandada.

7. Petersell on samuti võimas antioksüdant. Ka on selles leitud vähivastaseid omadusi tänu petersellis sisalduvale ühendile myristicin. Peterselli närimine aitab halba hingeõhku neutraliseerida. Lisaks on petersellis ohtralt C- ja A-vitamiine, samuti foolhapet ehk see taim on väärt palju rohkemat kasutamist kui vaid toidu kaunistamisel.

8. Koriander aitab reguleerida nii veresuhkrut kui kolesterooli. Lisaks on sellel ärevusvastased omadused, mistõttu on see suurepärane kasutada ärevusest tingitud unetuse korral.

9. Küüslauk on üks armastatumaid vürtse, samas ka ehk kõige tervislikum. Küüslaugus leiduv aine allitsiin on osutunud tõhusaks võitluses südamehaigustega, kõrge kolesteroolitaseme ja vererõhuga. Küüslaugul on tugevad antimikroobsed omadused, mistõttu nimetatakse seda looduslikuks antibiootikumiks. Ning kõige krooniks on küüslaugust abi dementsuse ja Alzheimeri tõve tõrjumisel.