Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
12. veebruar 2016, 11:00

Kuidas toimida sporditrauma puhul?

* Kui hüppeliigese- või põlvevigastuse puhul ei saa vahetult peale õnnetust ega ka paari tunni järel jalale toetuda, pöördu traumapunkti. Kui jalale saab toetuda, tuleb puhata, vigastust jääga jahutada, vigastatud koht siduda ning tõsta kõrgemale.

* Esimesed 24–48 tundi pärast vigastust on ravi seisukohalt kriitilised, siis on vaja liikumist piirata. Kui liikuma peab, on see lubatud ainult kuni valuni.

* Kohe peale õnnetust tuleks jahutada vigastatud piirkonda jääga, esialgu tasuks isegi jalanõu jalga jätta, see takistab liigset turse tekkimist. Talvel võib näiteks panna valutavale kohale kilekoti lumega. Teine kodune moodus on asetada viga saanud liigesele pakk külmutatud juurvilju.

* Vigastatud piirkonda peaks jahutama 48 tunni jooksul peale õnnetust iga 3–4 tunni tagant 20 minutit korraga. Kindlasti ei tohi külmakotti kasutada kauem kui 20 minutit korraga – sellest vigastus kiiremini ei parane, tekib hoopis oht kudesid kahjustada.

* Pärast traumat tuleks vigastatud koht kinni siduda, et ennetada turse tekkimist ning fikseerida liiges. Kasutama peaks elastiksidet, kuna tavaline side ei anna järgi ning võib liiga palju vigastatud kohta sisse soonida.

Allikas: Ortopeed Madis Rahu