Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
12. veebruar 2016, 16:59

D-vitamiin väldib kroonilisi haigusi ja aitab eluiga pikendada (8)

D-vitamiini kutsutakse ka päikesevitamiiniks, sest see moodustub nahas päikesekiirguse toimel. D-vitamiini puudus tekibki eelkõige sellest, et inimesed veedavad tänapäeval oma eelkäijatest rohkem aega siseruumides, istuvad arvutite ja telekate ees. Seetõttu on ka suurel osal Eesti inimestest D-vitamiini hulk veres normist oluliselt madalam.

"Vajaliku D-vitamiini taseme saavutamiseks kehas on vajalik viibida rohkem päikese käes ja võtta vitamiini toidulisandina," rõhutab BENU Viru Platsi Apteegi proviisor Sille Krüger. D-vitamiin on tema kinnitusel nimelt elutähtis vitamiin, mis tugevdab immuunsüsteemi ning mõjub hästi hammastele ja luudele. Seetõttu tuleb seda iseäranis pimedamal ajal sõltumata vanusest tarbida igapäevaselt.

Suvekuudel aitab päike

Suvekuudel on lihtsamaks D-vitamiini allikaks mõõdukas päikese käes viibimine.

"Heledanahalisel inimesel piisab D-vitamiini päevase vajaduse katmiseks sellest, kui viibida keskpäevasel ajal kella 10-14 vahel ligi 10-15 minutit päikese käes katmata näo ja käsivartega," räägib apteeker. Ta soovitab meeles pidada, et vajaliku koguse D-vitamiini saamiseks ei ole vaja tundide kaupa lauspäikese käes lesida, vaid pigem kümmekond minutit ilma päikesekreemita värskes õhus jalutada.

"Kahjuks ei saa suvel ette koguda kogu aastaks vajaminevat D-vitamiini kogust, kuna keha ei suuda vitamiini varusid ette toota ja talletada," räägib Sille Krüger. Aega, mil päikesekiirguse toimel D-vitamiini sünteesi ei toimu, nimetatakse D-vitamiini talveks.

Eestis kestab see apteekri sõnul tavaliselt oktoobrist aprilli keskpaigani ehk seda on hea meelde jätta, et kuudel, mille nimes sisaldub r-täht, peaks D-vitamiini toidulisandina täiendavalt juurde võtma.

D-vitamiin hoiab luud terved

Kõige tavalisem moodus veenduda, kas D-vitamiini tase organismis on piisav või mitte, on Sille Krügeri vereanalüüs. "Et D-vitamiin moodustab luude niinimetatud ehitusmaterjali, võib vitamiinipuudusest märku anda ka luuvalud, lihastenõrkus ja sagedased luumurrud või ka kukkumised," märgib ta.

Kuna D-vitamiin on aine, mida vajame kaltsiumi imendumiseks, võib selle pidev defitsiit kaasa tuua luude pehmenemise ja luuhõrenemise ehk osteoporoosi. "Seetõttu on just selliste muredega inimestel iseäranis oluline vitamiini regulaarselt tarbida," rõhutab Krüger lisades, et osteoporoosi põdejail ei piisa tavapärasest kogusest D-vitamiinist, neile määrab vajaliku koguse arst.

Lisaks on D-vitamiin Sulle Krügeri sõnul väga oluline aine hammaste hea tervise säilitamises, kuna aitab kaltsiumil ja fosfaatidel pääseda toidust hambaemaili. "Eriti suur mõju on sel vitamiinil laste ja noorte hammaste välja arenemise ajal, et kasvaksid tugevad ja vastupidavad hambad," räägib apteeker. Hiljem kaitseb D-vitamiin hammaste lagunemise, väljalangemise ja igemepõletike vastu.

Annab vastupidavuse haigustele

Ka ülekaalulised inimesed peaksid apteekri soovitusel olema tähelepanelikud D-vitamiini vajaliku taseme hoidmisel. "Paraku kipub neil olema selle vitamiini krooniline defitsiit, kuna varud säilitatakse keha suurtes rasvavarudes, kust need ei ole organismile kättesaadavad," nendib Krüger. See toob kaasa aga suletud ringi, kuna D-vitamiini vaegus soodustab omakorda kehakaalu tõusu veelgi.

Lisaks aitab D-vitamiin ka organismil üldiselt vastu seista haigustele. Pimedal ajal aitab vitamiin võidelda väsimuse ja viirushaiguste vastu ning leevendab erinevaid nahaprobleeme nagu ekseemid, akne, psoriaas.

Samuti on D-vitamiin vajalik krooniliste haiguste vältimiseks ning pahaloomuliste kasvajatega võitlemisel. D-vitamiini aktiivne vorm piirab erinevate rakutüüpide kasvu, kaasaarvatud vähirakku arenemist. D-vitamiin aitab ka ennetada südamehaiguseid, diabeeti või sclerosis multiplexi, mille teke on muu hulgas otseselt seotud vitamiinipuudusega. Eriti hoolsad peaksid vitamiini võtmisel olema lapsed ja noored, kuna D-vitamiin on elutähtis terve ja tugeva organismi väljakujunemisel.

Kuna D-vitamiini müüakse väga erineval kujul ja pakendis, siis on mõistlik sobivaima toote välja valimiseks apteekri pöörduda.

Ainult toidust vajalikku kogust ei saa

Optimaalne D-vitamiini tase on Sille Krügeri sõnul organismis 75 nmoli/l. Kui see langeb näiteks juba 25 nmoli/l, siis on tegemist juba avitiminoosi ehk suure D-vitamiini puudujäägiga. "Sellist olukorda tuleks kindlasti ennetada ning vitamiinipurgile lisaks tuleb jälgida ka tervislikku ja tasakaalus toitumist," paneb ta südamele.

D-vitamiini on Sille Krügeri sõnul võimalik mõnevõrra saada ka toiduga. Näiteks rasvane kala nagu lõhe ja heeringas, aga ka teised toiduained nagu munakollane, maks, pärm, juust sisaldavad D-vitamiini. "Seega tasub ka oma toidulaud üle vaadata selle pilguga, et see sisaldaks rohkelt vitamiinirikkaid toite," soovitab ta lisades, et kahjuks sellest ainult ei piisa, sest toidus olevad D-vitamiini kogused üldjuhul liialt väikesed, et kogu päevavajadust katta.

"Oluline on aga jälgida, et D-vitamiini imendumine vajab rasvast keskkonda. Seetõttu tuleks vitamiini paremaks omastamiseks võtta õlitilkasid või õlikapsleid, mille koostises on oliiv-, päevalille- või kookosõli," paneb apteeker südamele.

Ta võtab teema kokku nii, et päikesevitamiin on elutähtis, sest aitab tugevdada organismi vastupanuvõimet viirustele, vältida kroonilisi haiguseid, ennetada vähirakkude teket ning hoida luud, hambad ja nahk tervena. "Koos tervisliku toidulaua ning liikuva ja aktiivse elustiiliga aitab see hoida meele rõõmsa ja keha tervena," kinnitab Krüger.


Kas kalaõli ja D-vitamiin on üks ja sama?

Apteekides on saadaval kalaõli, kalamaksaõli ja D3 vitamiin. Tasub teada, et kõik need kolm on erinevad tooted:
• Kalaõli on toidulisand, mis sisaldab omega-3 rasvhappeid
• Kalamaksaõli on toidulisand, mis sisaldab lisaks omega-3 rasvhapetele ka vitamiine, sealhulgas ka D-vitamiini ning lisaks ka A- ja E-vitamiini