Hambaarst Maret KurrikFoto: Tiina Kõrtsini
Keha
15. veebruar 2016, 09:36

Hambaharja ostes vali õigeim kasutaja vajadustest lähtuvalt (1)

Endale või pereliikmetele hambaharja ostma minnes mõtle hoolega läbi, millist harja vajad – valiku tegemine sõltub vanusest, suu eripärast ning tundlikkusest.

Merimetsa Hambakliiniku hambaarst Maret Kurrik kinnitab, et sellel, kas inimene valib hammaste puhastamiseks tavalise või siis elektrilise hambaharja, on päris suur vahe.

„Eriti inimestel, kel pole käe motoorika väga hea, on elektrilisest hambaharjast palju kasu - näiteks lapsed, vanurid, puudega inimesed. Samuti on elektrilisest harjast kasu siis, kui esineb näiteks hammaste ruumipuudus ja hambad on puseriti või kui suus on breketid," selgitab Maret Kurrik. Elektrilise hambaharja plussid käsiharja ees on väike pea, suurem liikumiskiirus ja –sagedus, pehmed harjased, õrn pesemistehnika, taimeri olemasolu, erinevad lisafunktsioonid.

Hambahari püsigu ka märjas käes

Hambaarsti sõnul võiks hambaharja valides eelistada väikese ja pehmete harjastega (soft või super soft) peaga harja. Piisab, kui hambaharja harjased on ühesuunalised nagu klassikalisel hambaharjal. Tähelepanu võiks pöörata varrele, et see püsiks käes ka siis, kui käsi on märg.

Millised eelised on elektrilisel hambaharjal? „Elektriliste hambaharjade pöörlev, edasi-tagasi liikuv või pulsseeriv pea on katu eemaldamisel tunduvalt efektiivsem," kostab hambaarst.

Elektrilise hambaharja eeliseks on selle lisavõimalused, näiteks tundlike hammaste programm ja igememassaaži programm. Samuti annab hari märku, kui kaks minutit - ideaalne hammaste harjamise aeg - on täis ning võib seda teha ka iga poole minuti tagant, teavitades, millal vahetada pestavate hammaste erinevaid külgi. Survesensorid annavad märku, kui hari vajutab hammastele või igemetele liiga tugevasti. Kasulik on ka võimalus kasutada erinevaid hambaharja otsikuid (eriti pehme, lastele sobilik jne).

Elektrilisi hambaharju on hambaarsti sõnul kahte tüüpi: pöörlevate või edasi-tagasi liikuvate harjastega elektrilised hambaharjad, mis teevad umbes 3000 - 7500 liigutust minutis, imiteerides käeliigutusi inimesest oluliselt kiiremini. "Inimene teeb harjates keskmiselt 300 harjamisliigutust minutis," märgib Maret Kurrik. Lisaks on ultrahelihambaharjad, mille harjased liiguvad sagedusega 30000 - 40000 liigutust minutis. "Ultraheli elektrihambaharjade eeliseks on, et need liigutavad suus hambapasta vahtu, puhastades pisut efektiivsemalt kohtadest, kuhu harjased ei ulatu," selgitab hambaarst.

Elektriline hambahari sobib kõigile

Maret Kurrik kinnitab, et elektriline hambahari sobib kõigile. Eriti sobib see inimestele, kellel esineb sageli hambakivi või kaariest või kel on piiratud käeline liikumine. Lisaks räägib Kurrik, et kui laps ei taha hea meelega oma hambaid pesta, ka siis võib aidata elektrilise hambaharja kasutusele võtmine.

Maret Kurrik räägib oma töökogemustele toetudes, et kui inimesel on välja kujunenud õige harjamistehnika, ta kulutab hammaste pesemisele piisavalt aega ning vahetab regulaarselt hambaharja, on tema hambad hästi hooldatud ka siis, kui ta ei kasuta elektrilist hambaharja. "Elektrilise hambaharja kasutajad aga sellest enam kergesti loobuda ei taha," on ta kogenud.

Kindlasti tasub enne elektrilise hambaharja ostma minekut konsulteerida oma hambaarstiga ning uurida, mis vajaks suus rohkem tähelepanu. Elektrilist harja ostes peaks teadma oma ootusi, vajadusi ja maitse-eelistusi ning sellele kõigele oskab hambaarst tähelepanu pöörata. Nõu võiks pidada ka siis, kui on hambaprobleemid.

„Spetsialist aitab murede põhjustele jälile jõuda ning vajadusel õpetab ka õigeid hambapesu võtteid," lisab Kurrik.