Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. veebruar 2016, 15:25

Hea uudis: kuiva silma sündroom aja jooksul ei süvene

Vastupidiselt harilikule arusaamale ei halvene kuiva silma sündroom ilmtingimata aja jooksul. Teadlaste hinnangul suuremal osal patsientidest vaevused ei progresseeru ja mõnel juhul isegi paranevad.

Sellisele järeldusele jõuti tervishoiutöötajate seas läbi viidud uuringus, inimestel oli kuiva silma sündroom diagnoositud keskmiselt 10 aastat tagasi või varem, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

Uuringus analüüsiti 398 mehe ja 386 naise andmeid, kes täitsid küsimustiku oma sümptomite kohta alates diagnoosi saamise hetkest. Meeste vanus jäi vahemikku 60–97 aastat ja haigus oli neil kestnud keskmiselt 10,5 aastat; naised olid vanuses 61–90 aastat ja haiguse kestus oli neil keskmiselt 14,5 aastat. Raskeid sümptomeid oli esinenud 68%-l naistest ja 34%-l meestest.

75% uuritavatest kasutas mingeid ravimeid, sealhulgas silmi niisutavaid tilkasid, mis teadaolevalt ei mõjuta haiguse kulgu. Raskete sümptomitega patsientidel oli suurem tõenäosus sümptomite halvenemiseks aja jooksul ning neil esines sagedamini epiteeli kahjustusi, nagu pindmine punktkeratopaatia või kornea värvumine.

Vähem kui veerand patsientidest raporteeris silmapinna sümptomite halvenemist, 29%-l juhtudest halvenesid nägemisega seotud sümptomid ja 10%-l suurenes haiguse sotsiaalne mõju. Umbes sama suur hulk uuritavatest märkis sümptomite paranemist aja jooksul. Kõige sagedamini ütlesid inimesed aga, et haiguse diagnoosimisest saati ei ole nende seisund muutunud. Beetablokaatorite kasutamine suurendas tõenäosust, et sümptomid aja jooksul halvenevad.

Naissoost uuritavatel oli suurem tõenäosus, et minevikus olid esinenud rasked sümptomid, neil oli rohkem kornea kahjustust ja neid uuriti sagedamini kuiva silma suhtes. Samas ei leitud, et sümptomite halvenemist esineks naistel sagedamini kui meestel.