Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. veebruar 2016, 16:05

Üheksa tervisehäda, mis võivad kaasneda seksiga (20)

Seks on küll erutav ja tore, kuid mõnikord võivad sellega kaasneda ka terviseprobleemid. Terviseportaal Everyday Health toob välja üheksa häda, mida põhjustab seksuaalne vahekord.

 1. Mälukaotus. Mõned aastad tagasi hämmastas arste ühe Washingtonist pärit naise juhtum – naist tabas iga kord päras veidi metsikumat seksi mälukaotus. Siiski tuleb mainida, et seks ei ole äkilise mälukaotuse ainus põhjus, seda võivad põhjustada mistahes tegevused.

2. Peavalu. Et seksi ajal tõuseb ajus vererõhk, võib pea hakata valutama ning valu tipphetk langeb ühte orgasmi saabumisega. Selline valu võib kesta isegi pool tundi pärast seksi. Kui oled midagi seesugust kogenud, oleks soovitatav pool tundi enne seksi algust üks valuvaigisti võtta.

3. Depressioon. Kui vahekorra lõppedes jõuab kohale tõsiasi, et see ei olnud nii meeldiv, kui oleks saabunud, võib saabuda seksijärgne depressioon. Naistel võib depressioon seksile järgneda ka siis, kui vahekord oli nauditav ja rahuldustpakkuv. Teadlased on leidnud, et kuni 10 % naistest kogeb depressiooni sümptomeid regulaarselt. Kindlat selgitust pole leitud, kuid arvatakse, et kurja juureks võib olla hormoonsüsteemi kõikumine ja probleemid suhetes partneriga.

4. Allergia võib esineda ka sperma suhtes, statistika järgi on sperma osas allergiline üks 40 000 naisest.

5. Seemnepurske järgne haigus. Mees võib pärast seemnepurset tunda gripilaadseid sümptomeid, põhjuseks on POIS-sündroom. Arvatakse, et see kimbutab 0,25%  meestest.

6. Kuseteede põletik. Just naised on vastuvõtlikumad põie- ja kuseteede põletikele, mis tekivad pärast seksi – just sellel ajal võivad partnerilt saadavad bakterid kuseteedesse liikuda. Selle ärahoidmiseks on mõistlik pärast seksi kohe tualetis käia.

7. Tupeseent võivad naistel põhjustada nii sperma kui libesti, samuti võivad seda põhjustada hormoonide kõikumine ja antibiootikumide kasutamine.

8. Bakteriaalne vaginoos. Kui bakterite tasakaal lööb vagiinas kõikuma, on üsna sage põletikuline reaktsioon bakteriaalne vaginoos kiire tulema. Seda soodustab seksi ajal tekkiv ärritus. Ka võivad seda põhjustada pärast anaalseksi vagiinasse sattunud bakterid, mis aitavad kaasa põletikuliste protsesside laienemisele. Selle häda korral saab abi vaid naistearstilt.

9. Gripp. Kui soovid külmetusviirusest hoiduda, ära seksi haige kaaslasega.