Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. veebruar 2016, 15:59

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Allergik - muuda oma kodu spartalikuks!

Allergiku kodu võiks olla spartalik: nii vähe asju, pehmet mööblit ja kodutekstiile kui võimalik ning needki peaksid olema uued ja kergesti pestavad-puhastatavad. Selline kodusisustus võimaldab lestade juurdekasvu ja arvukust piirata tasemeni, mis allergilist reaktsiooni esile ei kutsu. Tolmulestade hulga vähendamiseks on mehaanilised, füüsikalised ja keemilised võimalused.

1. Mehaanilised meetmed on kodu korralik koristamine ja puhtana hoidmine.

• Tavaline tolmuimeja tuleks välja vahetada tugevatoimelise ja spetsiaalsete filtritega varustatud masina vastu.

• Pinnad tuleb üle käia niiske lapiga.

• Raamatud peaksid olema kinnistes riiulites. Kohe kindlasti ei sobi raamatud ja muud tolmu koguvad esemed (eelkõige paksud sünteetilised vaibad) magamistuppa.

• Magamisasemel tuleks välja vahetada madrats, tekid-padjad ja voodipesu – need ei tohiks olla vanemad kui kümme aastat. Vaid sel juhul on võimalik tolmulestade populatsioon kohe alguses kontrolli alla saada.

2. Füüsikalised võimalused seisnevad niiskust ja soojust armastavatele tolmulestadele külma või kuuma keskkonna loomises.

• Lestad ei talu päikesekiirgust ega kuiva õhku. Tuuluta vooditekstiile süstemaatiliselt päikese käes.

• Neid esemeid, mis mahuvad sügavkülmutusse või pesumasinasse (pehmed mänguasjad, voodipesu jm), tuleks võimalikult tihti külmutamise või kuumpesu abil töödelda.

• Kui õues on õhutemperatuur alla 0 kraadi, võiks magamis­tuba ja madratsit põhjalikult tuulutada või viia madrats, tekid ja padjad õue pakase kätte. Pärast tuleks aga kõik esemed tulise triikrauaga üle käia.

• Kerget nahaärritust ja sellest tulenevaid uinumisraskusi saab leevendada lihtsa võttega, mis lestad mõneks ajaks ihu lähedalt madratsisügavustesse pakku peletab: enne voodisse minekut tuleb teki alla asetada täisvõimsusel kuumendav elektriline soojenduskott.

3. Keemilised võimalused lestadega võitlemiseks on Eestis üsna napid. Maailmas on keemilised lestatõrjevahendid küll olemas, ka Soomes, aga Eestis on neist müügil vaid väga väike osa. Need vahendid ei vähenda otseselt tolmulestade hulka, enamik pärsib mikroskoopiliste voodikaaslaste paljunemist.

See meetod on aga piisavalt tõhus vaid siis, kui tõrjet alustatakse koos uue madratsi, tekkide-patjade ning voodi­pesu muretsemisega.

Tolmulestade suhtes allergiline inimene peaks vältima võimalikku ristallergiat, mida võivad põhjustada krevetid, krabid, aga ka akvaariumikalade kuivtoit.