Foto: Heiko Kruusi
Keha
15. veebruar 2016, 17:18

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Kanarbik aitab uinuda ja peletab lihasevalu (1)

Kanarbik kasvab kuivades, sageli liivaseguse pinnasega nõmmemetsades, aga ka raiesmikel, luidetel ja rabamännikutes, kehvadel karjamaadel, soodes.

Taime looduslik leviala on Põhja-Euroopas, Põhja-Aafrikas ja Põhja-Ameerika idaosas. Eestis kasvab kanarbikku paljudes paikades.

Mitmeaastane igihaljas kääbuspõõsas sirgub 20–60 cm kõrguseks. Õied on väikesed lillakaspunased või -roosad, harva valkjad. Õitseb juuni lõpust või juulist septembrini, sel ajal taimelatvu (ca 15 cm pikkusena) ka korjatakse, neid kas lõigates või murdes. Taimi ei tohi juurtega üles rebida ega maapinnani maha lõigata.

Sobivaimaks korjeajaks peetakse augustit. Korjatu kuivatatakse otseste päikesekiirte eest kaitstud kohas õhukese kihina paberil või riidel, vahetevahel soovitatakse pöörata. Säilitamiseks peetakse paremaks karpi või klaasnõu, korralikes hoiutingimustes säilib kuni kaks aastat.

Kanarbik sisaldab orgaanilisi happeid, alkaloide, fenoole ja nende ühendeid, park­aineid, flavonoide, kumariini, katehhiini, saponiini, mineraalsooli, vaike ja muid aineid.

Kasutamine

Kanarbikupreparaatidel on rahustav, uinutav, kuseeritust ergutav, rögalahtistav, verejooksu peatav, põletiku- ja mikroobidevastane, kootav, haavu parandav ja maohapet neutraliseeriv toime. Teed soovitatakse juua rasvumise vastu. Aitab väljutada jääkaineid.

Kanarbikupreparaate võetakse sisse põiepõletiku, kõrge palaviku, diabeedi, ateroskleroosi, tuberkuloosi, kuiva köha, neeruvaagnapõletiku, maksa-, sapiteede- ja kõhunäärmehaiguste, ülihappesusega gastriidi, koliidi (jämesoolepõletiku), radikuliidi, suurenenud erutuvuse ja unetuse korral.

Eriti hinnatud on need preparaadid aga siis, kui muret teevad neerukivid. Üks Inglise autor väidab aga, et 30päevase regulaarse kanarbikutee joomisega võib neeru- ja sapikividest vabaneda.

Kanarbikupreparaatide tarvitamisel ei ole negatiivseid kõrvalmõjusid täheldatud, vastunäidustusi pole teada.

Välispidiselt kasutatakse kanarbikutõmmist ekseemi, suupõletiku, angiini ja allergianähtude leevendamiseks ning haavade, põletada saanud naha, silmade loputamiseks. Kanarbikuga saab teha ka kuumi mähiseid radikuliidi, reuma ja podagra korral.

Kanarbikku tarvitatakse kange õlle valmistamiseks. Kanarbikust saadakse ka kollakasoranži tekstiilivärvi.

Bachi õieteraapias kasutatakse kanarbikuravi, et kergendada inimestevaheliste kontaktide loomist. Kanarbik sümboliseerib enesekeskseid, igati tähelepanu otsivaid inimesi. Õietilgad õpetavad teisi kuulama ja mõistma ning olema abivalmis.

Tervisenipp
• Kanarbikuõietee, millele on lisatud mett, soodustab uinumist: võta ühe tassi kohta 1 tl õisi ja vala neile keev vesi. Joo 10 minuti pärast nõrutatud jooki lonkshaaval.
• Lihasevalu ja -pingete ning füüsilise väsimuse korral võta peotäis värskeid õitsvaid võrseid, seo marlisse ja lisa kuumale vanniveele.
• Kanarbiku- ja ubalehetee on aidanud tüsedusele kaldujaid. Võta mõlemaid taimi 1 tl ühe klaasi keeva vee kohta, lase jahtumiseni tõmmata. Joo liigrasvumise korral pikema aja vältel klaas päevas.