Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
17. veebruar 2016, 16:28

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

AfroPowerDance - Aafrika rütme uudistamas

Avasta emotsioonid! Trummipõrin, hämar ruum ja tempokad, ent mõnusalt sujuvad tantsu-liigutused – see on AfroPowerDance. Tervis Pluss tutvus kauge mandri tantsuliste elementidega, mis moodsasse trennikonteksti põimitud.

Esimest korda

AfroPowerDance’ist kuuldes tekib kerge kujutluspilt tublidest šokolaadipruunidest Aafrika naistest, kes oma külakese keskväljakul trummide saatel kokojambotavad. Tegelikkus on meil siin siiski teine – trenn on küll aafriklastelt malli võtnud, aga sekka mahub veel loomulikku, naturaalset liikumist ja nüüdisaegset tantsulisust. Kombinatsioonidesse on lisatud tõhusat pingutust ning tund aega pelgalt trummide saatel tundub huvitav ja lõbus väljakutse.

Igal liigutusel nimi

Tantsusõpru on kogunenud Fittesti klubisse tubli saalitäis, kõigil varbad paljad ja mugav riietus seljas. Treener Merit Rossner teatab naerulsui, et AfroPowerDance on siinmail täiesti uus ja tunnis hakkame kokku panema kava (mis regulaarselt vahetub), liigutused ja sammud korduvad ning koreograafia on lihtne. Hakkama saab ka inimene, kes pole mitte kunagi tantsimisega kokku puutunud. “Tegu on kaasahaarava, isemoodi tantsutunniga, liigutuste kehasse salvestumist toetab igal liigutusel olev nimi. Paljajalu tantsimine tugevdab tallavõlvi ja hüppeliigest ümbritsevaid lihaseid, tantsija tunneb ühendust maaga. Lihtsad tantsuliigutused haaravad tervet keha, rullime selga ja kaela, avame õlavöödet ja tugevdame jalgu,” valgustab Merit. Kuigi trenni nimi on lõunapärane, on selle välja töötanud Rootsi treener.

Vabastavad põrinad

Esimesed tantsusammud- ja liigutused tulevad väga kergelt ja taban end mõtlemast, et kas nii lihtne see ongi. Ei ole! Võttes aina madalamaid ja sügavamaid asendeid ning saades selgeks muusika ja kombinatsioonide ühildamise, kasvab ka kiirus ja koormust saab korralikult. Tund algab soojendusega, järgneb põhiosa ning lõpetame lõdvestuse ja venitustega. Trummide rütm ja tempo muutuvad pidevalt, mõjutades ka meie keha ja liikumist. Soojenduse ajal valmistame oma keha ette, põhiosas õpime ükshaaval selgeks liigutused ja paneme kokku üheks tervikuks – vabastavaks tantsuks. Lõdvestuse ajal annavad rahulik muusikarütm ja venitused võimaluse kehal taastuda. “Ürgset AfroPowerDance’i armastavad ka need, kes pole varem enda jaoks tantsimist avastanudki,” on treener Merit veendunud.

Pisut metsikust

Mõtlen katsetada ja mängida omas tempos, tantsida oma tantsu, kuid terve toatäis tantsulisi tekitab vägeva rühmaemotsiooni ja trummipõrin hakkab pärast esimest pooltundi vaikselt transsi viima. Selja- ja õlalihased saavad oodatumast rohkem vatti, muidugi on see iga osaleja enda reguleerida, kuidas ja kui jõuliselt sooritusi teha. Kõige lõbusam on taguda kujuteldavaid trumme, minna rütmiga kaasa, keskenduda.

AfroPowerDance’i julgen soovitada kõigile, samalaadset ei leidu. Tegu on täiesti omaette emotsionaalse, rütme täis ekstreemse keha ja meele tunniga, mis võimaldab tunda end vabalt ning avastada oma sisemine tants ja energiad – pisut metsikust igas päevas. Mine proovi järele!