Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
4. märts 2016, 17:12

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Multitalendid, mis peletavad väsimuse, ritta!

Väsimus vaevab, töövõime kahaneb, pea huugab, liigesed-lihased on valusad, kehakaal on langenud… See kõik võib viidata vitamiinipuudusele. Multivitamiinidesse on kokku pandud vajalik komplekt vitamiine ja mineraalaineid, arvestades inimese sugu, vanust jm. Just sulle vajaliku vitamiinitoote aitab leida arst või apteeker.

Organismile on vitamiinid asendamatud toitained. Mõnda vitamiini suudab keha ka ise sünteesida, kuid enamikku on hädavajalik saada toiduga. Keha vajab vitamiine eri funktsioonide tagamiseks. Vajakajäämine muudab rakud märksa tundlikumaks, mis soodustab häirete teket.

Enamiku vitamiinide mõningane lühiajaline üleannustamine pole organismile kahjulik, küll aga kestev puudujääk. Kui vitamiine on mõnevõrra suuremas koguses, suudab organism neid salvestada ja puuduse korral kasutada.

Energiat vitamiinid ei anna, nende ajutine vähesus võib aga väljenduda väsimuse ning kehakaalu ja töövõime vähenemisega, suureneb vastuvõtlikkus nakkushaigustele. Kimbutada võivad pea-, liigese- ja lihasevalud ning südamepekslemine. Väsimuse peletamiseks on vitamiinipreparaatidele lisatud looduslikke toonikume. Jõudu ja energiat annavad ženšenni- ja eleuterokokiekstrakt, koensüüm Q10, aminohapped arginiin, glutamiin jt.

Antioksüdandid ja mineraalained toetavad immuunsüsteemi.

Vitamiinipreparaatide tarvitamine olgu põhjendatud! Vitamiine võttes tuleks arvestada ka sellega, milliseid tehnoloogiaid on igapäevase toidu valmistamisel kasutatud, kui palju on toidus sünteetilisi lisandeid, milline on toitumine ja kui suur on töö- ja vaimne koormus.

Mõistlik on hoiduda igasugustest toitumisekstreemsustest. Vitamiine võiks lisaks võtta siis, kui toit on ühekülgne ja tasa-kaalustamata, vitamiinide imendumine on häiritud (alkoholism, suitsetamine), kui tarvitatakse ravimeid (pärast antibiootikumikuuri), organismi haiguslike seisundite korral (nt maksahaigused) ja juhul, kui organismi füsioloogilised vajadused on suurenenud (raseduse- ja imetamise ajal, sportimisel jne).

Preparaatide koostised on välja töötatud, arvestades ealisi ja soolisi iseärasusi.

Laste ja noorte organismi on oluline küllaldaselt varustada kaltsiumi ja D-vitamiiniga, et kasvavad luud ja hambad oleksid terved ja tugevad. Lisaväärtuse annavad oomega-3-rasvhapped, mis on tähtsad aju ja tähelepanuvõime arenguks.

Naistel aitavad vitamiinipreparaatidele lisatud kuningakepi- ja kurgirohuõli ning sojast saadud isoflavonoidid säilitada hormonaalset tasakaalu. Foolhape ja B-grupi vitamiinid on vajalikud raseduseks valmistumisel ja esimestel raseduskuudel loote arenguks, raud vereloomeks.

Meestel on oluline ekstrakoguses tsink ja seleen, et kindlustada hea potents, ning aminohapped füüsilise ja vaimse vitaalsuse tagamiseks.

Eakatele mõeldud preparaatidele on lisatud E-vitamiini, B-grupi vitamiine ja taimeekstrakte energiavajaduse toetamiseks ja südame hea tervise hoidmiseks. Luteiin ja A-vitamiin toetavad silmade tervist.

A-, C-, D- ja E-vitamiin ning tsink on olulised kõigile immuunsüsteemi tugevdamiseks. Et välja valida sobiv preparaat, tasub nõu pidada arsti või apteekriga.