Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. märts 2016, 11:11

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Minu esimesed laigulised - kuid kuidas nendest hoiduda?

Tipp ja Täpp ning Pipi on küll ääretult vahvad, kuid täpikesed, mis neid tegelasi ühendavad, ei rõõmusta meid endid sugugi. Nii juhtub, et seisame ühtäkki küsimuse ees – eemaldada või mitte eemaldada?

Pigmendilaigud, mis tekivad melanotsüütrakkude häire tagajärjel, jagunevad tedretähnideks, maksalaikudeks ja melasmideks. Tedretähnid on pigem blondide ja punapäiste eripära ning need tulevad välja kevadel ja poevad peitu talvel. Maksalaigud võivad olla kaasa-sündinud või tekkida keskeas, need ei kao täiesti ära ka talvel. Melasmat iseloomustavad aga laigud otsmikul, põskedel ja ülahuulel, vahel ka kätel, seljal, jalgadel ja teistel kehaosadel.

Pigmendilaigud tekivad liigsel päevitamisel ja siis, kui oled saanud korduvalt päikesepõletusi. Nahal on mälu ja ka varases lapseeas saadud päikese-

põletusest võivad alguse saada hilisemad pigmendilaigud ja halvemal juhul nahavähk. Pigmendilaigud kipuvad tekkima ka kohtadesse, kuhu enne päevitamist on piserdatud parfüümi.

Kui laigud ei häiri, ei pea nendega midagi ette võtma. Neil, kelle ilumeelt plekid aga rikuvad, tuleb arvestada, et olemasolevate laikude pleegitamine ja uutest hoidumine nõuab palju aega ja kannatust. Ravi peaks alustama talvel, sest pigmendilaikude eemaldamine suurendab naha tundlikkust päikese suhtes ning tagajärjeks võib olla veelgi tugevam pigmendihäire.

Tedretähnid

Miks tekivad? Kui sinu emal või vanaemal on tedretähnid, ei pääse nendest tõenäoliselt ka sina. Enamasti tekivad need siiski UV-kiirguse toimel, kui melaniini toodetakse liiga palju.

Seetõttu trügivad tähnid nähtavale pigem päikeselisel ajal ja lähevad talveks peitu.

Kuidas hoiduda? Tedretähnide võimsat esiletikkumist saad ära hoida, kui kaitsed end nii UVA- kui ka UVB-kiirguse eest päikesekreemiga (SPF 30+). Hea oleks kanda päikese eest kaitset pakkuvaid riideid ja laia äärega peakatet. Kuigi räägitakse, et päike armastab tedretähnilisi, tuleks seda tüüpi nahka hoopiski järjepidevalt kaitsta, sest päikesepõletused tekivad kergelt.

Eemaldamine. Ilukliinikutes pakutavatest protseduuridest aitab näiteks fotonoorendus. Kui probleem väga häirib, võib nahaarstilt uurida pigmenti vähendavate retseptiravimite kohta. Leebemad võtted on pärit taimeriigist, kust tulevad tähnide vastu võitlemisel appi kuutõverohi, huulhein ja juurpetersell. Tedretähniline nahk on enamasti tundlik ja õrn, seepärast on tähnide eemaldamisel vaja olla väga ettevaatlik ja jälgida naha reaktsioone. Soovitatav on teha protseduure talvel, mil päike ei ole äsja töödeldud nahale lisakoormuseks.

Maksalaigud

Miks tekivad? Maksa- ehk solaarlaigud avalduvad kesk- ja vanemas eas päikesele avatud kohtades: näol, labakätel ja küünarvartel. Maksalaike tekib rohkem heleda või tedretähnilise nahaga inimestel. Kuid kaitstud ei ole ka need, kes päevituvad kergelt või on saanud

päikesepõletuse kaks või enam korda pärast 20. eluaastat. Maksalaigud jäävad püsima ka siis, kui parasjagu päikesekiirgust pole, ent võivad talvel muutuda siiski heledamaks.

Kuidas hoiduda? Maksalaikude teket on lihtsam ennetada kui ravida. Kõige tähtsam on kaitsta nahka päikese eest. Hoiduda tuleb päikesepõletustest ja kasutada enne kodust väljumist päikesekreeme, mille kaitsefaktor on vähemalt 20.

Eemaldamine. Protseduuridest annab häid tulemusi dermabrasioon ehk ilukirurgiline nahalihvimine, mille käigus eemaldatakse naha pealmine kiht. Hästi tehtud hoolduse järel naha jume ühtlustub ja pigmentatsiooni erinevused kaovad. Kui meeldib looduslike vahenditega katsetada, võib maksalaigud sisse hõõruda võilillemahla või porgandi- ja paprikamahla seguga.

Melasmid

Miks tekivad? Melasmide tekkes on osalised geenid, hormonaalsed muutused (rasedus ja menopaus), UV-kiirgus, higistamine, maksa talitluse häire, vale toitumine, kemikaalid ja kosmeetikatooted ning ka mõned ravimid koostoimes UV-kiirgusega. Valgustundlikkust tekitavaid ravimeid on palju, seepärast tuleks enne antibeebipillide, antidepressantide, hormoon-, allergia- ja südameravimite kasutama hakkamist arstiga nõu pidada.

Kuidas hoiduda? Melasmide ennetamiseks katsu vältida nahaärritusi, mis muudavad naha päikesele tundlikumaks.

Eemaldamine. Melasmide ravi nõuab aega ja kannatust. Protseduuride eesmärk on lõhustada pigment ja takistada uue pigmendi moodustumist.

Ravimeetod oleneb pigmendi sügavusest nahas. Pindmine ravi võtab kauem aega ja toime võib olla osaline, kuid tüsistuste oht on minimaalne. Sügavamad protseduurid tagavad kiirema ja parema tulemuse, kuid võivad olla traumaatilisemad. Krüoteraapia ehk külmravi tulemused on üsna head, sest pigmendirakud on külmutamisele väga tundlikud.

Ravi on siiski mõistlik vältida näo piirkonnas, sest võib esineda hüpopigmentatsiooni (valged laigud).

Krüoteraapia sobib paremini üksikute laikude raviks. Melasmide eemaldamiseks kasutatakse ka keemilist koorimist ja dermabrasiooni.

Samuti võivad leevendust tuua valgendavad ja pleegitavad hooldused kosmeetikasalongides.