Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. veebruar 2016, 16:53

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Kuidas vabaneda pigmendilaikudest? (2)

• Keemiline koorimine

Mis? Happeid sisaldava lahusega eemaldatakse naha pindmised kihid, et kiirendada uute naharakkude teket. Kõige sagedamini kasutatakse AHA- ehk puuvilja- ja piimhappeid.

Kuidas? Tulemust mõjutab lahuse intensiivsus ja see, kui kaua seda nahal hoitakse. Happe valib spetsialist olenevalt pigmendihäire sügavusest. TCA-lahusega (triklooräädikhappe lahus) koorimisel on tugevam toime ja taastumiseks läheb 3–5 päeva. AHA-koorimise toime on nõrgem ja taastumisaega pole vaja.

• ELOS-tehnoloogia

Mis? Pigmendi mõjutamiseks kasutatakse optilise valguse infrapuna energiat (IPL-seade ja laser) ja bipolaarse raadiolaine energiat.

Kuidas? Pigmendilaigud neelavad valgusenergiat, mis muundub soojuseks ja tõstab nii töödeldava nahakoe temperatuuri. Kui pigmendilaik on soojendatud, pääseb raadiolaine sellele kergemini ligi.

Raadiolainete energia koondub soojendatud piirkonda ning tõstab seal temperatuuri nii palju, kui on vaja pigmendi lõhustamiseks. Pigmendilaigud tõusevad nahapinnale ja ketendavad välja nädalaga.

• Fotonoorendus IPL-tehnoloogia

Mis? Intensiivne impulssvalgusravi põhineb valikulisel kollageeni sünteesi fotostimuleerimisel. Naha pindmisi kihte protseduuri käigus ei eemaldata.

Kuidas? IPL-seade saadab laia spektriga valguse läbi käsielektroodi, valgus tungib nahakudedesse ja imendub melaniinis. Mõni päev pärast hooldust kerkib soovimatu pigment pinnale ja ketendab välja.

• Laserlihvimine

Mis? Kirurgiline naha uuendamine laseriga.

Kuidas? Protseduuri käigus tõstetakse temperatuuri, kuni kahjustatud koed aurustuvad. Lisaks stimuleeritakse naharakke, et rakkude ainevahetus uueneks ja naharakud kiiresti taastuks.

Olenevalt sügavusest saab protseduuri jagada pindmiseks, keskmiseks ja sügavaks fraktsiooni-liseks lihvimiseks. Pigmendilaike eemaldatakse enamasti keskmise sügavusega protseduuriga ning selle mõju kestab kuni viis aastat.

Protseduure ei tehta: fototundlikkust tekitavate ravimite ja toidulisandite tarvitajatele, rasedatele ja imetavatele emadele, raske diabeedi ja epilepsia põdejatele.

Kaks nädalat enne ja pärast protseduure ei tohi päevitada ega kasutada isepruunistavaid kreeme.

• Dermabrasioon

Mis? Naha ilukirurgiline lihvimine spetsiaalse instrumendiga.

Kuidas? Protseduuri käigus eemaldatakse naha pealmine kiht, mis toob nähtavale tervemad ja nooremad naharakud. Jume ühtlustub ja pigmendierinevused kaovad. Tulemuse saavutamiseks tuleb protseduuri teha vähemalt 6–8 korda.