Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. veebruar 2016, 11:37

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Armid: miks tekivad ja kuidas neid siluda? (1)

Miks tekivad armid?

Armkude tekib, kui nahk saab kahjustada. Haava paranemine algab põletikuga, seejärel moodustub uus sidekude. Haava paranemist võib häirida, kui sidekoes on kas liiga vähe või liiga palju kollageeni, nii tekibki armistumine. Kõige levinumad on akne- ja venitusarmid.

Aknearmid tekivad ravita jäänud sõlmedest ja tsüstidest, venitus-armid ehk striiad kollageenikiudude rebenemisel. Operatsioonide ja traumade armid kujunevad, kuna sidekude saab lõikusel otseselt kahjustada.

Mida teha, et arm hästi paraneks?

Esmalt tuleb haavale anda rahu ja aega paraneda. Soovitatavalt võiks haava katta õhku läbilaskva plaastriga. Hoiduda tuleks raskest füüsilisest pin-gutusest, mis võib haava servad paigalt nihutada ja põhjustada verejooksu. Suur koormus ja rutakas liigutamine võib mõjutada ka armi välimust, näiteks kujuneb see paksemaks. Ei tohiks minna sauna, ammugi basseini. Paari nädala pärast võiks alustada armikreemide ja silikoonplaastri kasutamist. Armikreemid annavad tulemusi, kui neid tarvitada järjekindlalt ja pikka aega.

Kuidas armid muutuvad?

Atroofilised, nahapinnast madalamad armid (nt akne) muutuvad aja jooksul heledamaks ja vähem silmapaistvaks. Lillakaspunakad või valged sakilised venitusarmid ehk striiad, mis võivad tekkida raseduse ajal, kaalukõikumiste või puberteediaegse kiire kasvu tõttu, võivad ajaga kas heleneda või tumeneda.

Operatsiooni- ja traumaarmid paranevad erinevalt. Seda mõjutab inimese vanus, nahatüüp, verevarustus, haava sügavus, suurus ja asukoht. Ka näiteks suitsetamine takistab haavade paranemist ning seetõttu võivad moodustuda suuremad ja laiemad armid. Tiheda koega ja punakaslillasid nahapinnast kõrgemaid arme nimetatakse kelloidseteks armideks.

Need võivad aja jooksul kasvada ja kahjustuskohast kaugemale levida. Hüpertroofilised, tiheda koega roosakad nahapinnast kõrgemad armid võivad ajapikku ise märkamatuks muutuda.

Kas arme on võimalik vältida?

Venitusarmide ärahoidmiseks on raseduse ajal soovitatav kasutada naha elastsust suurendavaid kreeme-õlisid. Venitusarmide korral võivad leevendust pakkuda ka tretinoiin ja C-vitamiin, mis panevad naha kollageenikiude tootma. Hea mõjuga on ka AHA-happed, mis koorivad ja ühtlustavad nahka.

Kuidas armi välimust parandada?

Ühestki armist pole võimalik täielikult vabaneda, kuid neid saab peita, muuta väiksemaks ja vähem märgatavaks.

Tähtis on hoida armi päikese ja solaariumi eest, et see ei pigmenteeruks, näiteks katta silikoonplaastri või suure kaitsefaktoriga kreemiga. Väiksemate armide korral võib abi olla geelidest-kreemidest. Atroofiliste armide tasandamiseks kasutatakse ka täitesüste, kuid kahjuks ei kesta nende toime igavesti ning protseduure tuleb korrata.

Armide välimuse parandamiseks rakendatakse mitmesuguseid kosmeetilisi protseduure, näiteks laserravi, keemilist koorimist, mikrodermabrasiooni, mehaanilist lihvimist, LPG-armiravi. Kõigi ülesanne on eemaldada kahjustunud ja surnud naharakud ning soodustada uute teket. Kirurgilist ravi või eemaldamist kasutatakse sügavamate või vanemate haavade korral.

Suuremate, näi-teks põletusarmide korral on vahel vaja armid kirurgiliselt välja lõigata ja nahka siirata. Kui haav on paranenud, võib tekkinud jäigastunud armi liikuvuse ja elastuse suurendamiseks proovida kinesioteipimist või ise armi õrnalt masseerides venitada.