Ärevuse ja sellest tingitud uinumisraskuste korral tuleks enne magamaminekut valmistada endale rahustav taimetee. Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
2. märts 2016, 10:23

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Masendus kimbutab? Siin on nõuanded, kuidas saada sombune päev helgemaks! (4)

Pimeduse kestes hiilivad ligi mõrud mõtted ja tikub kummitama tusane tuju. Masenduse asemel tasub välja selgitada, mis päikese meeleollu tagasi tooks.

Kui hea tuju kipub käest minema ja meeleolu pole kiita, võib masenduse tõrjumiseks esialgu proovida mõnd leebet apteegipreparaati. Nende koostises on enamasti rahustava toimega taimsed ekstraktid: palderjan, naistepuna, meliss.

Rahustav tee. Ärevuse ja sellest tingitud uinumisraskuste korral tuleks enne magamaminekut valmistada endale rahustav taimetee. Tasub aga meeles pidada, et eriti just palderjan võib anda isesuguse tulemuse: on neid, kellele palderjan mõjub ergutavalt, ja neid, keda selle taime ekstrakt rahustab.

Preparaadid. Meeleolu parandavaid ja uinumist soodustavaid preparaate valides tuleks kindlasti nõu pidada apteekriga, kes oskab eri koostise ja toimeainete sisaldusega toodete hulgast soovitada just seda, millega antud olukorras parimat efekti võiks saavutada.

Stressirohkel perioodil ja meeleolu kõikumise korral võib abi saada safraniekstraktist, mis aitab kaasa heaolu- hormooni tootmisele organismis ja meeleolu paranemisele.

Ajutisest meeleolulangusest võib vabaneda ka preparaate võtmata: teha endale mõnus ürdivann, masseerida nahale lavendliõli või panna seda õlilampi.

Kui apteegipreparaatidega leevendust ei saa või masendustunne süveneb, tuleks kindlasti pöörduda arsti poole.