Keha

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Hemoglobiinitase madal? Abi saad neist taimedest! (7)

LISA KOMMENTAAR

Karepa aed7. märts 2016, 15:43
vereurmarohtu ei tohiks küll nii suures koguses iga päev tarvitada!!!! Samuti naistepuna pikka aega..ja lähenema individuaalselt,mitte kõigile üks retsept.rauda saab ka peedist,kibuvitsamarjast,petersellist jm ohutumatest allikatest. ja kui just taimetoitlane pole,siis ikkagi punasest lihast,ehk siis veise ja lambalihast.Saialillest ja muru sees kasvavast mailasest kindlasti ei saa.
Verehurmarohi7. märts 2016, 08:18
Huvitav, et mingit hoiatus pole lisatud. Üldiselt taimetargad ei annagi selle taimega mingeid retsepte, sest sellega peab väga ettevaatlik olema.
Artikli kohta arvan, et need, kes juba neid taimi tunnevad ja korjavad, teavad isegi, kuidas ja milleks kasutada.
Kellel tõsine probleem ja rauavaegus, peaksid teadma, et on olemas loomsed ja taimsed rauaallikad, viimastest omandab organism rauda paremini. Siis võiks oma taimetoitumise unustada.
mõtlik7. märts 2016, 08:16
Ravitaimetee on samasugune rohi nagu iga teinegi rohi, mille apteegist ostame. Enne peab ikka konsulteerima oma perearstiga. Näiteks nii raudrohi kui nõges teevad vere n.ö.paksuks . Sellised soovitused ilma täpsema informatsioonita on lubamatud.
ferritiin6. märts 2016, 21:27
Ütleme nii, et taimetoitlastel suunatud artikel, selle juures vist meelega mõni asi on jäänud mainimata, nt et taimed reeglina sisaldavad Fe3+ aga organismil on vaja Fe2+. Kõige paremini omastab organism hemo- ja müoglobiini koostises olevat heemset rauda. Sellest imendub 20-25% (mõningatel andmetel kuni 45%). Seega on maks, liha ja veretooted esmasteks Fe allikateks toidus. Taimsetest saadustest imendub raud halvasti (keskmiselt 6 … 10%). Selleks on mitu põhjust. Paljudes taimedes on raud seotud füt- või oksaalhappega moodustades lahustumatuid või raskesti lahustuvaid fütaate ja oksalaate. Imendumist pärsivad ka mitmed taimsed valgud ning kiudainete liig toidus, samuti parkained (nt tanniinhape, mida on rohkesti tees ja kohvis): http://www.toitumisteraapia.ee/failid/Upload/files/toitumisteraapia-nr4.pdf
Kehvveresus7. märts 2016, 08:53
Ka see on vale, et rauapuudust organismis näitab ainult hemoglobiini madal tase. Hemoglobiin ja punavererakud vajavad normaalseks toimimiseks vajalikku rauda, B12-vitamiini ja folaati.
Inimene saab B12-vitamiini AINULT loomset päritolu toidust!
Hemoglobiin võib normis olla, on vaja teha lisa analüüse.
Tuli meelde seoses siisnse kasutajanimega - üks neist ongi FERRITIIN, mis aga samuti pole raudkindel, sest võib olla kõrgenenud mingi organismis oleva põletiku tõttu.
Mahemetsamoor6. märts 2016, 15:21
aneemik6. märts 2016, 14:42
ei vasta tõele - enamasti ei saa abi taimedest, sest sealsed rauaühendid ei ole inimorganismile kuigi omastatavad. Või siis pole tegu reaalse probleemiga. Sama palju aitab jahvatatud kuivatatud kärnkonna vasaku koiva suur varvas.