Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
22. veebruar 2016, 09:27

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta novembrikuu Tervis Plussis.

Kas toitu võib kilekottides sügavkülmutada?

Lugesin Tervis Plussist plastnõude kahjulikkusest. Mul on tekkinud aga küsimus läbipaistvate kilekottide kohta, millesse saab näiteks poes puuvilja panna. Panen neisse tihti toitu, näiteks kui on mingi väike ports vaja sügavkülmutada. Kas see on täiesti ohutu? Kas kilekotist ei või kahjulikke aineid toidu sisse imenduda?

Katrin Sak (biotehnoloogia vanemteadur): Tuntud keskkonnakemikaal, mida plastitööstuses kasutatakse, on bisfenool A.

Seda ühendit leidub eelkõige just polükarbonaatplastis ja suurtes kogustes sekkub ta hormonaalsüsteemi õigesse funktsioneerimisse. Bisfenool A-d võivad sisaldada plastist söögi- ja jooginõud ning toidu sisse lekkides ohustab see kemikaal tervist.

Lekkimist soodustavad just plastnõusse pandud kuumad joogid-söögid ja mikrolaineahjus soojendamine.

Poodides kasutatavad väikesed kergesti venivad läbipaistvad või poolläbipaistvad kilekotid on valmistatud enamasti polüetüleenist, mis bisfenool A-d ei sisalda. Kuigi selliste kottide negatiivne omadus on lõhnade ja maitsete edasikanduvus, ei ole toidu säilitamise seisukohast neist tervisele ohtu leitud.

 Väikese tihedusega polüetüleeni peetakse üheks turvalisemaks mittetoksiliseks plastiks, sel on lihtne molekulaarne struktuur ja see ei sisalda ftalaate ega teisi tervist kahjustavaid lisandeid.